Volledig scherm
Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. © anp

Klokkenluider in WODC-affaire verbijsterd na aangifte Justitie

Een van de klokkenluiders van het ministerie van Justitie en Veiligheid is woedend op minister Grapperhaus. De minister zei vorig jaar nog dat hij niet op zoek was naar mensen die vertrouwelijke informatie hadden gelekt waarmee de zogenoemde WODC-affaire aan het licht kwam, maar nu is er toch aangifte gedaan.

De klokkenluider voelt het strafrechtelijk onderzoek, dat het OM inmiddels uitvoert, als een dolksteek in de rug en dient daarom zelf een klacht in tegen de minister.

De affaire draait om een aantal hoge ambtenaren die druk zouden hebben uitgeoefend op het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) om conclusies anders te formuleren. Dat kwam eind 2017 naar buiten nadat ambtenaren vertrouwelijke informatie hadden gelekt. Het ministerie wil nu dat precies wordt uitgezocht wie dat heeft gedaan.

Niet meer veilig

Ferd Grapperhaus zei na de affaire nog dat hij niet op zoek was naar de mensen die hadden gelekt. ,,Ik kan u verzekeren dat er ook geen enkel onderzoek is gedaan naar wie dat verder zou zijn geweest. Dat is in ieder geval ook niet de cultuur die ik voorsta, dat wil ik hier hardop zeggen’’, zei Grapperhaus in januari vorig jaar in de Tweede Kamer.

Maar gisteren kwam hij daar op terug omdat medewerkers hadden geklaagd. Ze voelden zich niet veilig meer nadat stukken van hen waren gelekt. ,,En als werkgever trek ik mij dat aan’’, zegt de minister nu. De klokkenluider voelt die andere opstelling als een dolksteek in de rug. Niet de klokkenluiders zouden moeten worden vervolgd, maar de ambtenaren die probeerden conclusies te beïnvloeden, zo laat hij via zijn advocaat Michael Ruperti weten.

‘Ambtsdwang’

,,Grapperhaus laat nu zijn oren hangen naar zijn hoge ambtenaren. Klokkenluiders zijn daar de dupe van. Als hij de strafrechtelijke weg kiest, dan moet hij ook ambtenaren aanpakken die het WODC onder druk hebben gezet om foute conclusies richting de Kamer te presenteren.

Dat is ambtsdwang’’, zegt Ruperti, die niet bekend kan maken wie de klokkenluider is, omdat die door justitie wordt gezocht. Als Grapperhaus niet zelf aangifte doet tegen zijn hoge ambtenaren, dan overweegt de klokkenluider dat zelf te doen.