Volledig scherm
© ANP

'Klokkenluider luchtbasis Eindhoven krijgt eerherstel'

De luchtmachtkapitein die misstanden op luchtbasis Eindhoven openbaar maakte, is volledig gerehabiliteerd. Dat heeft minister Hennis van Defensie volgens Omroep Brabant woensdag gemeld.

De klokkenluider bracht naar buiten dat piloten van het 336 squadron uit Eindhoven, die de Herculesvliegtuigen vliegen, de benodigde capaciteiten misten. Hennis heeft woensdag met de man gesproken en volgt het advies van de Onderzoeksraad Integriteit Overheid.

In de zomer concludeerde de raad dat de luchtmachtkapitein eerherstel verdient. Gesteld werd toen dat Defensie de klokkenluider een schadevergoeding moet betalen en hem de mogelijkheid moet bieden carrière te maken.

Bij het squadron lapten de vliegers veiligheidsvoorschriften aan de laars en vlogen zelfs met een slok op. De klokkenluider werd volgens de onderzoeksraad ten onrechte zijn vliegerstatus ontnomen, als psychiatrisch patiënt weggezet, ziek gemeld en van uitzending gehaald. Ook liep hij een promotie mis.

Kritiek
De onderzoeksraad had in het rapport ook kritiek op de manier waarop de eventuele verbeteringen zouden worden doorgevoerd. De kolonel die voor de uitvoering daarvan verantwoordelijk is, zou ook verantwoordelijk zijn voor de misstanden bij het squadron.

Kolonel Bas Pelleman was van september 2009 tot maart 2013 commandant van de vliegbasis. Hij is nu directeur van de Militaire Luchtvaartautoriteit, dat toezicht houdt op de verbeteringen. Door de inhoudelijke beoordeling door zijn plaatsvervanger te laten doen, zou de schijn van belangenverstrengeling worden tegengegaan, meent Defensie.

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”