Volledig scherm
Groep 5a van juf Caroline van de Paulusschool geeft Arie van Waaij een applaus in de aula van de Zoetermeerse school. Steeds als vader Arie verschijnt, betekent dat dat er één of meer klusjes worden geklaard. © AD/Ron Jenner

Klussen voor de sociale contacten

Het AD gaat de komende weken op zoek naar De Helden van het Onderwijs. Mannen en vrouwen die een stap extra zetten, buiten de gebaande paden treden, en daarmee het verschil maken. De Zoetermeerse Paulusschool nomineerde klusvader Arie van Waaij (50).

Quote

Ik zocht mogelijkhe­den die behapbaar zijn, maar tegelijker­tijd gezellig. Het is voor mij ook een stukje sociaal contact

Arie van Waaij

Negentien jaar geleden werd de toen 31-jarige Arie van Waaij geschept door een scooter, toen hij naar zijn auto liep op weg naar huis. Het ingrijpende ongeluk veranderde zijn leven voorgoed. Door de hersenbeschadiging kon hij zijn baan als elektricien niet meer volhouden. Maar een uitkering aanvragen is niets voor de nu 50-jarige vader. Hij besloot om thuis voor zijn zoon en dochter te gaan zorgen, die in die tijd allebei op de Zoetermeerse Paulusschool zaten.

Bij het wegbrengen en halen van zijn kinderen hoorde hij van alles in de wandelgangen: een lampje was kapot of het geluid tijdens de musical was niet in orde. Van Waaij bood zijn hulp aan en werd al snel de onmisbare klusvader, die nu geregeld met zijn speciaal aangeschafte Piaggio (driewielige brommer, red.) vol gereedschap bij het schoolplein staat. Met zijn achtergrond als elektricien weet hij volgens directrice Corry Nederhof overal gelijk een oplossing voor, maar een schilderijtje ophangen lukt uiteraard ook.

,,Ik wilde bezig blijven, ook al zijn sommige dingen toch moeilijk voor me. Thuiszitten is gewoon niets en ik zocht mogelijkheden die behapbaar zijn, maar tegelijkertijd gezellig. Het is voor mij ook een stukje sociaal contact," vertelt Van Waaij. Drie ochtenden per week is hij 'oproepbaar'. Behalve de school wordt hij ook geregeld gebeld door familieleden om bijvoorbeeld een telefoon in orde te maken. ,,Ik was altijd het neefje de elektricien, dat direct kon helpen. Dat wilde ik nog steeds blijven. Het blijft me uitdagen."

Band
Inmiddels is zijn dochter 16 jaar en zijn zoon 10. Doordat hun vader zo vaak op school te vinden was, heeft het volgens hem hun band veranderd. ,,Ik was niet de hele tijd bezig met mijn eigen kinderen, maar het is grappig dat je precies meemaakt wat zij meemaken. Als ze thuis iets vertellen, snap ik precies waarover het gaat en ook hoe het is. Je kent veel kinderen en alle leerkrachten. Je maakt het heel bewust mee."

Volledig scherm
Arie van Waaij, onderwijsheld. © AD/Ron Jenner
Quote

Het zijn van die extra klusjes waar ze zelf vaak niet genoeg tijd voor hebben

Arie van Waaij

Vooral de eindmusical maakt altijd grote indruk op hem. Rommelde de leerlingen eerst nog met cd'tjes, waarop de liedjes stonden, nu zorgt Van Waaij ervoor dat alles netjes op een USB-stick staat, dat het geluid in orde is en de microfoons het doen. Om te zorgen dat de kinderen er een blijvende herinnering aan hebben, opperde hij alles op te nemen op video.

,,Ik weet veel van geluid, omdat ik vroeger vrijwilliger was bij een lokale omroep. Een hele week werk ik daar dan met leerkrachten naar toe. Als je die kinderen dan ziet optreden, terwijl ze eerst nog heel zenuwachtig waren en ook verdrietig omdat het het einde is van hun basisschooltijd, raakt het je echt. Je ziet ze opbloeien. Het is onwijs leuk om mee te maken." Mochten ouders tijd hebben, dan raadt hij het ze aan om deel te nemen. ,,Het is gewoon heel bijzonder."

Hoewel zijn zoon over een paar jaar de school verlaat, wil hij zich blijven inzetten voor de volgende generatie en de docenten van de Paulusschool. ,,Het zijn van die extra klusjes waar ze zelf vaak niet genoeg tijd voor hebben. Als ik ze daarmee kan helpen, dan doe ik het graag. Mocht het ooit wegvallen, dan vind ik wel weer iets anders. In Zoetermeer is vast genoeg te doen."

Volledig scherm
© AD.nl