Volledig scherm
© AFP

KMI: wij waarschuwden wél voor noodweer Pukkelpop

UpdateHet Belgische weerinstituut KMI heeft gistermorgen een waarschuwing afgegeven voor het noodweer dat later op de dag voor de ramp op het popfestival Pukkelpop in Hasselt zou zorgen. Volgens woordvoerster Rosiane Verheyden van het KMI is een 'oranje' weeralarm afgekondigd, de op een na zwaarste categorie.

Volledig scherm
Organisator Chokri Mahassine. © ap
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© AP

Dat betekent dat zware neerslag en hevige rukwinden konden worden verwacht in het midden en oosten van het land. Zij zegt dan ook verbaasd te zijn dat de organisatoren hebben verklaard dat het noodweer als een totale verrassing is gekomen. Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine zei vrijdag geen informatie te hebben gehad dat dergelijk noodweer op komst was.

Dat kan heel lokaal zijn
Verheyden zegt wel dat nooit op voorhand precies is aan te geven waar het noodweer het hevigst zal zijn. 'Dat kan heel lokaal zijn. Dat is ook op onze radarbeelden te zien. Ons meetstation niet ver daar vandaan gaf zelfs lage windsnelheden aan.'

Het noodweer voltrok zich zo snel boven Hasselt, dat er geen tijd meer was om een 'rood' weeralarm af te geven. Ook in de buurt van Brussel en Leuven waren neerslag, onweer en rukwinden hevig, en was er veel wateroverlast.

Botsende luchtstromingen
Het onweer in de vooravond boven Limburg was volgens het KMI veel sterker dan eerder op de dag elders boven België. De harde windstoten waren het gevolg van twee luchtstromingen die uit verschillende richtingen op elkaar botsten. De zwaarste windstoten hadden een snelheid van 83 kilometer per uur, maar zeer plaatselijk kan dat korte tijd meer geweest zijn.

Volgens de Nederlandse website weeronline.nl was sprake van een samenloop van omstandigheden: over Pukkelpop trok de zwaarste bui van de dag en die was net op dat moment precies op zijn hoogtepunt.

Volledig scherm
Schade op het terrein van Pukkelpop. © anp
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© ap
  1. Demonstratie anti-Zwarte Piet in Tilburg gestaakt,  tientallen pro-demonstranten opgepakt
    video

    Demonstra­tie an­ti-Zwar­te Piet in Tilburg gestaakt, tientallen pro-demonstran­ten opgepakt

    In Tilburg heeft de politie zondag tientallen arrestaties verricht rondom rondom de intocht van Sinterklaas in de Brabantse stad. Het gaat om een groep van zo'n vijftig personen die zich keerden tegen de anti-Zwarte Piet-actievoerders. De aanhouding ging niet zonder slag of stoot: er vielen wat klappen tussen de agenten en demonstranten. Ook werd er vuurwerk afgestoken. De mensen die zijn opgepakt, zijn in een touringcar gezet en naar het politiebureau gebracht.