KNIL-soldaten eisen 66 jaar wachtgeld van overheid
Weduwen en rechthebbenden van voormalige soldaten van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) bereiden een terugbetalingsclaim voor van het wachtgeld dat zij sinds 1950 tegoed zouden hebben.
Delen per e-mail
Het inschepingsbevel voor de KNIL-militairen is volgens hen nooit ingetrokken en daarom heeft de Nederlandse overheid de verplichting het achterstallige wachtgeld in de vorm van een pensioen uit te keren. Het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) was het Nederlandse koloniale leger dat heeft bestaan van 1830 tot 1950.
Woordvoerder Leo Reawaruw maakte de claim vandaag bekend op een bijeenkomst van de groep 'Molukkers bij de krijgsmacht' op het landgoed Bronbeek in Arnhem. Reawaruw kondigde als voorzitter van de actiegroep Maluku4Maluku ook aan dat de groep op 18 augustus een gesprek voert met de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK), generaal-majoor Hans van Griensven.
200
Circa tweehonderd rechthebbenden eisen volgens Reawaruw hun wachtgeld op. Dat recht staat naar zijn zeggen vermeld in het inschepingsbevel dat in 1950 aan de KNIL-militairen is gegeven bij hun vertrek uit Indonesië. Op dat schriftelijke bevel, dat destijds mondeling werd gegeven, heeft de groep de hand weten te leggen.
In 1967 deed de rechtbank in Zwolle al een uitspraak waarin dat wachtgeld werd toegekend aan een rechthebbende in Nijverdal. Daardoor is jurisprudentie ontstaan, vindt de groep. Het wachtgeld is in de loop der jaren opgelopen tot circa 230.000 euro per rechthebbende. Het geld kan alleen worden uitgekeerd aan nog levende KNIL-militairen of hun weduwen.
Advocaat Michael Ruperti bevestigt de groep te adviseren over het indienen van de claim. Daarnaast dient hij bij de Veteranenombudsman twee klachten in over de in zijn ogen ,,beschamende behandeling" van de KNIL-militairen na hun aankomst in Nederland.
Oneerlijk
Zo is er de kwestie van de zogeheten backpay-uitkering van 25.000 euro voor ambtenaren en militairen uit Nederlands-Indië. Zij ontvingen in de Tweede Wereldoorlog geen salaris, maar voor degenen die op 15 augustus 2015 nog in leven waren wordt op morele gronden een uitkering gedaan. Die geldt echter niet voor nabestaanden van de voormalige ambtenaren en militairen. Zij vinden dat oneerlijk.
Na de Tweede Wereldoorlog was Nederland juridisch niet verplicht om de achterstallige salarissen uit te keren, tot grote onvrede in de Indische gemeenschap.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Een babyboom door lockdowns? ‘Baby's zijn geen puppy's’
Ruim negen maanden na de eerste lockdown lijkt het aantal bevallingen een stuk hoger dan normaal, blijkt uit een inventarisatie onder verloskundigen en ziekenhuizen. Is er echt een coronababyboom? En hoe is dat, zwanger zijn in deze tijd? -
Reacties op toeslagenaffaire: ‘Rutte is de verkeerde persoon om terug te keren’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die vrijdag 22 januari in de krant verschenen over onder meer Diederik Gommers en de toeslagenaffaire. -
PREMIUM
EU-leiders praten over corona: ook vaccinatiepaspoort onderwerp van gesprek
De leiders van de Europese Unie zitten vanavond bij elkaar om de aanpak van de coronacrisis te bespreken. Ze willen kijken of ze van elkaar kunnen leren en of er méér dan wel beter te coördineren valt. Belangrijk agendapunt: een Europees vaccinatiepaspoort. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
video Miljarden extra coronahulp voor bedrijven
Het kabinet trekt 7,6 miljard euro extra uit om bedrijven door de coronacrisis te helpen en zo veel mogelijk banen te redden. Nu het vaccineren is gestart en het einde van de pandemie in zicht komt, hoopt het kabinet zo te voorkomen dat bedrijven alsnog omvallen.
-
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
PREMIUM
‘Haagse Dave’ urenlang gebrandmerkt en getatoeëerd, jarenlange celstraf geëist
Twintig maanden lang zweeg Hendrik H. (34) over zijn rol bij een schokkende zaak uit mei 2019. Daarbij was een man uit Den Haag urenlang vastgehouden in een woning in Almelo waar hij zou zijn gemarteld. H. nam vandaag in de rechtbank het woord: hij was weliswaar een tijdlang in het huis aan de Pijlkruidstraat geweest, maar hij ontkende betrokkenheid bij de mishandeling. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar.