KNMI beëindigt code oranje: overlast beperkt tot windstoten, hagel en veel neerslag
Update/videoDe voorlopig laatste warme dag in de hittegolf die over Nederland ging, is zondag geëindigd met flinke onweersbuien op meerdere plekken in het land. Het KNMI riep voor het hele land aanvankelijk code geel uit. In de loop van de middag en avond werd dat verhoogd naar code oranje. Hevige onweersbuien met hagel en zware windstoten trokken over verschillende provincies, met flinke wateroverlast tot gevolg.
Delen per e-mail
Een front met buien trok sinds zondagmiddag vanuit het zuiden over het land. In Zeeland, delen van Noord-Brabant en Limburg regende het flink. Daarna volgden Zuid-Holland, Noord-Holland en het oosten van het land. Tot slot waren de noordelijke provincies aan de beurt. De code oranje gold er tot 01.00 uur. Het onweer ging op sommige plaatsen gepaard met flinke hagel en windstoten van 75 kilometer per uur. Plaatselijk viel veel neerslag.
Code oranje betekent in de woorden van het weerinstituut: wees voorbereid. Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn.
Code geel betekent: wees alert. Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name onderweg.
Lees door onder de tweet.
Wateroverlast
In Limburg stonden zondagmiddag al op verschillende plekken straten blank. Ook waaiden veel takken van bomen. De brandweer rukte er verschillende keren uit voor stormschade en wateroverlast. Dat gebeurde met name in Merkelbeek, Schinnen, Hoensbroek en Brunssum. Op diverse plaatsen viel in korte tijd erg veel regen of hagel.
In Zeeland begonnen de buien rond half vijf 's middags. Vanwege het warme weer waren veel mensen buiten. Aan de Walcherse kust werden strandbezoekers verrast door de plotse weersverandering, die gepaard ging met veel regen, harde wind, onweer en hier en daar ook hagel. De strandwacht haalde op veel plekken mensen zo snel mogelijk het water uit. Het leverde enigszins chaotische taferelen op van mensen die - vaak nog in zwemkleding - in allerijl een droge plek probeerden te vinden. Anderen bleven waar ze waren om de prachtige, donkere luchten te fotograferen of te filmen:
Volgens brandweerwoordvoerder Mark Bosma van de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland kwamen tussen 20.00 en 22.00 uur circa vijftien stormschademeldingen binnen, waarbij het merendeel kwam vanuit de omgeving Zutphen en de Achterhoek. ,,Vanavond hebben we een aantal meldingen gehad van omgewaaide bomen en takken op de vluchtstrook van de A50.’’
In het hele land worden blikseminslagen, omgevallen bomen en volgelopen straten gemeld. Vanwege het noodweer moest een Boeing van KLM uitwijken. In plaats van een landing op Schiphol werd er geland op Groningen Airport.
Hittegolf
Zondag was weer een piekdag wat hitte betreft. Het werd 26 tot 31 graden. De 37 graden van afgelopen week werd niet gehaald, maar het was wederom benauwd. Na de regen is het gedaan met de benauwdheid en gaan we terug naar ‘typisch Nederlands zomerweer’, met vandaag, dinsdag en woensdag temperaturen van 22 tot 26 graden. Er zijn stapelwolken en ‘s avonds kan er een buitje vallen. De wind komt weliswaar vanaf zee, maar is niet heel verkoelend. ,,Want hij komt vanuit het warme zuiden’’, zegt Blok. ,,En het zeewater is de afgelopen week ook aardig op temperatuur gekomen.’’
De nachten worden in elk geval eindelijk aangenamer. Vanaf maandag geeft de thermometer ‘s nachts nog hooguit 15 á 16 graden aan.
Laatste stuiptrekking
Het lijkt er sterk op dat donderdag en vrijdag dan weer wat warmer worden; in Limburg kan het kwik zelfs stijgen tot 30 graden.
,,Ik zou bijna zeggen: een laatste stuiptrekking van de zomer’’, aldus Blok.
,,Alles wijst erop dat het vanaf zaterdag koeler wordt, bijvoorbeeld met meer stapelwolken. Het wordt dan nog 18 á 23 graden. Dan ben je die hittegolf snel vergeten’’, lacht hij.
Bekijk onze trending video’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten. -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
PREMIUM
Video Wéér een hitterecord in De Bilt, en daar zijn de Biltenaren best trots op
De afgelopen zeven dagen was het gemiddeld 33,1 graden in De Bilt. Daarmee is het officieel de warmste week ooit gemeten. De Bilt is deze dagen onophoudelijk in het nieuws vanwege alle hitterecords die aan flarden gaan. Zijn de bewoners van het dorp eigenlijk een beetje trots op ‘hun’ weerstation? -
Collega schoot militair op kamp Afghanistan in zijn arm
De militair die op kamp Marmal in Afghanistan tijdens een training gewond raakte, blijkt door een Nederlandse collega in zijn arm te zijn geschoten. Het slachtoffer is direct na het incident geopereerd in het veldhospitaal op het kamp. Zijn toestand is stabiel. -
Update / Video Rusland zet twee Nederlandse diplomaten uit na eerdere actie AIVD
Rusland wijst twee Nederlandse diplomaten uit in reactie op de uitwijzing van twee Russische diplomaten door Nederland in december. Nederland zette de twee Russen eerder uit vanwege spionage-activiteiten. Het Nederlandse duo werkt op de ambassade in Moskou en moet het land binnen twee weken verlaten. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) noemt de Russische actie onterecht en buiten de schuld van de diplomaten.
-
‘Overheid te laat bij ruim twee derde Wob-verzoeken’
Ministeries zijn in veel gevallen te laat met het verstrekken van documenten die door journalisten en andere derde partijen worden opgevraagd. Dat schrijft RTL Nieuws. -
PREMIUM
Op deze school zitten (bijna) alle leerlingen in de noodopvang: ‘Onlineles was ramp’
De Monchyschool in Arnhem heeft tijdens deze tweede lockdown alle leerlingen in de noodopvang geplaatst. Met thuisonderwijs lopen de kinderen te grote leerachterstanden op. In de noodopvang werken ze met hun eigen juf in de klas aan taal, rekenen en spelling. ‘Het maakt uit waar je wieg staat.’ -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'.