KNMI trekt code oranje voor het hele land in

update/videoHet KNMI heeft code oranje en later code geel die donderdagavond nog gold voor het noorden van en van het land ingetrokken. Het instituut waarschuwt niet langer meer voor gevaarlijke situaties door zware windstoten. In de rest van het land was de wind sterk afgenomen en gold al geen waarschuwing meer. De zware windstoten verdwenen in de loop van de nacht, het laatst in het Waddengebied.

De stormachtige wind die over Nederland trok lijkt te zijn meegevallen. Op sommige plaatsen, zoals in Lelystad, Nunspeet, Papendrecht en Werkendam komen meldingen van omgewaaide bomen. Er zijn geen berichten over letsel.

De hoogste windsnelheid, 100 kilometer per uur, werd rond 22.00 uur gemeten op het IJsselmeer, meldt weerman Bert Lankamp van Weerplaza. In Noord-Holland werden even daarvoor windstoten geregistreerd van 80 tot 90 km/uur. Lankamp: ,,Meldingen van problemen hebben we gelukkig nog niet ontvangen, hopelijk blijft dat zo."

KNMI on Twitter

Verwachting vandaag en morgen: Enkele buien. Vanavond en vannacht enige tijd (zeer) zware #windstoten. Morgen rustiger en enkele buien,vooral later lokaal met #onweer. https://t.co/5HNtg7giG3

Overlast valt mee

Al met al lijkt de overlast door de wind en regen- en onweersbuien te zijn meegevallen, al viel in een strook van het oosten van Brabant naar het oosten van Friesland en naar Groningen op veel plaatsen 20 tot 30 millimeter regen. 

Dit leidde tot wateroverlast. Vanuit Elburg werd 47 millimeter gemeld. Doordat de regen in korte tijd viel, kon de riolering dit niet verwerken. In Zeeland en de westelijke helft van Zuid-Holland is 10 tot 20 mm gevallen, op Walcheren 20 tot 30 mm.

Volledig scherm
Onweer in Ede. © Herman Stöver

De minste regen, 3 tot 7 millimeter, viel in een strook van West-Brabant naar het Gooi. Enkele plekken kwamen zelfs niet verder dan 1 à 2 mm. 

Reizigers van en naar Schiphol moesten rekening houden met vertraging. Zo'n dertig uitgaande vluchten werden geannuleerd, meldt de luchthaven. Ook KLM meldt annuleringen. ,,We houden het nauwlettend in de gaten'', zegt een woordvoerster van de luchthaven.

Meerdere straten in Nederland staan blank door de hevige regenbuien die al zijn gevallen, zoals in Someren, Lierop, Elspeet, Nunspeet, Elburg, Wolvega, Arnhem en Kampen.

De tekst gaat verder door onder de tweet.

Martin Vye on Twitter

@pietsweer @Weerplaza

Vrijdag is het weer een stuk rustiger. Er is er mix van zon en wolken met kans op een bui. In het weekend keert het vertrouwde beeld van de afgelopen weken weer even terug: dan is het overwegend droog en wordt het zomers warm.

Tekst gaat verder onder de regenradar.

Tekst loopt door onder de tweet.

Bekijk in de video hieronder de mooiste beelden van de onweersstorm die dinsdagnacht over Nederland trok:

Alle ontwikkelingen volgen? Kijk dan op onze weerpagina.

'Blijf weg uit rivier, plas en beek'
Blijf weg uit al het oppervlaktewater. Door de langdurige droogte was veel (zwem)water al extra vies - denk aan blauwalg en botulisme - maar nu er harde buien kunnen vallen komt er nog meer viezigheid bij.

De bodem is zo uitgedroogd en hard dat die de enorme hoeveelheden regenwater niet kan opnemen. Het water stroomt dan dus direct het oppervlaktewater en het riool in en neemt allerlei opgehoopt vuil uit de bermen en van de straten met zich mee, zoals hondenpoep en olie. Ook kunnen de riolen overstromen, waardoor extra vervuild water in vijvers, plassen, beken, meren en rivieren terechtkomt.

Dus ga niet zwemmen, pootje baden of spelen in of met het oppervlaktewater en laat je hond of andere dieren er niet van drinken, zegt het Gelders-Utrechtse waterschap. En staat er door een hoosbui water op straat, vermijd dan ook contact met dit water.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP