Volledig scherm
© ANP

KNMI waarschuwt voor onstuimige dinsdag met onweer en windstoten

Het KNMI heeft voor morgen code geel afgegeven voor het hele land. Aan het begin van de middag trekt een zone met onweersbuien en windstoten van rond de 70 kilometer per uur van zuidwest naar noordoost over het land.

Een venijnig lagedrukgebied ontwikkelt zich vandaag boven het zuidelijk deel van het Verenigd Koninkrijk. De depressie diept snel uit en trekt dinsdag en woensdag over de Noordzee, langs Nederland naar het zuiden van Noorwegen.

Aan de zuidwestkust waait vanaf het middaguur een stormachtige zuidwest- tot westenwind met zware windstoten tot ongeveer 80 kilometer per uur. ,, Zware windstoten uit het zuidwesten tot lokaal 100 km/uur zijn niet uitgesloten,'' aldus meteoroloog Raymond Klaasse. Het onstuimige weer breidt zich in de loop van de middag en avond van het zuidwesten uit over de gehele kust.

Weerplaza adviseert mensen die de komende dagen op het strand verblijven dan ook om dinsdag en woensdag de spulletjes goed vast te zetten. 

Onweersbuien

Dinsdag vallen er tevens talrijke buien. Deze buien trekken ook dieper landinwaarts dus ook in het binnenland moet men rekening houden met problemen door de wind.

Widget door Weerplaza

Woensdag ook nog vlagerig

Woensdag blijft de wind door de buien erg vlagerig. Windstoten van zo’n 80 km/uur kunnen dan mogelijk ook dieper landinwaarts voorkomen. Veel (zwakkere) takken, vol in het blad en verzwaard door neerslag, kunnen een makkelijke prooi zijn voor deze windstoten. Daarnaast is het de afgelopen tijd zeer droog geweest in het land waardoor bomen in sommige grondsoorten beduidend minder grip hebben.

Het zal logisch zijn dat de temperatuur ook een paar passen terug doet. Wordt het vandaag en morgen nog boven de 20 graden, dinsdag en woensdag blijft het kwik steken rond 16 of 17 graden.

Vanaf donderdag zien we het weerbeeld verbeteren. Het kwik kan weer stijgen tot boven de 20 graden en de wind wordt weer matig. De kans op een bui blijft wel bestaan.