Knoops
Volledig scherm
Knoops © anp

Knoops blijft Wilders bijstaan ondanks mislukte wraking

Geert-Jan Knoops blijft politicus Geert Wilders bijstaan in het strafproces tegen hem. Na het afgewezen wrakingsverzoek vorige week, overwoog Knoops zijn handen van het proces af te trekken omdat hij geen vertrouwen meer had in een eerlijk proces. ,,Na ampel beraad zal de verdediging verder deelnemen aan het proces, om ten minste een volwaardig hoger beroep veilig te kunnen stellen'', schrijft de advocaat van de PVV-leider vandaag in een brief.

De wrakingskamer oordeelde afgelopen vrijdag dat Elianne van Rens kan aanblijven als rechter in de zaak over de 'minder-Marokkanen'-uitspraken van de PVV-leider. Knoops had de dag daarvoor verzocht de rechter te vervangen omdat zij volgens hem blijk had gegeven van vooringenomenheid bij ondervraging van getuige-deskundige Paul Cliteur.

Het proces gaat 14 november verder. De zaak gaat over de uitspraken die de politicus twee jaar geleden deed. Wilders zei op 12 maart 2014 in het stadsdeel Loosduinen dat Den Haag ,,een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen'' moet worden. Een week later vroeg hij op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen aan een zaal vol PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde ,,minder, minder, minder''. ,,Dan gaan we dat regelen'', reageerde Wilders destijds.

  1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
    PREMIUM

    Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

    De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.