Volledig scherm
Een passerende reddingsboot van de KNRM op het strand in Vlissingen. © ANP

KNRM rukt vaker uit voor vermiste personen op strand

Vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zijn vorig jaar 2.458 keer uitgevaren. In totaal werden 4.258 mensen gered of geholpen. Dat is iets minder dan vorig jaar, maar passend in het gemiddelde van de afgelopen jaren. Wel moest vaker worden uitgerukt voor vermiste personen.

Vorig jaar voer de KNRM 2.508 keer uit. In totaal werden toen 4313 mensen gered.

Opvallend is ook de stijging in het aantal acties in de binnenvaart en koopvaardij. Bij de binnenvaart ligt de nadruk op hulpverlening bij brand aan boord, stranding en zinken. Bij de koopvaardij gaat het vaak om medische evacuaties vanwege zieke zeelieden aan boord.

Dat werk gebeurt vaak in samenwerking met de artsen van de Radio Medische Dienst (RMD). Deze artsen zijn 24 uur per dag oproepbaar bij spoedgevallen aan boord van een zeeschip of jacht. De artsen hebben een huisartsenpraktijk, maar doen daarnaast werk voor de RMD.

De RMD gaf dit jaar 715 keer medische hulp op afstand aan zeelieden. Bij 66 van deze medische incidenten was evacuatie van het slachtoffer noodzakelijk.

Vermiste personen

Alle reddingsacties en hulpverleningen worden gecoördineerd door het Kustwachtcentrum in Den Helder. De Kustwacht telde vorig jaar 1.615 incidenten op het water. Voor deze incidenten werden 2147 KNRM-eenheden ingezet. 

De KNRM werd vorig jaar meer ingezet voor hulpverleningen en reddingen op het strand dan andere jaren. Het ging voornamelijk om zoekacties naar vermiste personen (95 keer ten opzichte van 79 keer in 2018) en assistentie bij het vervoer van gewonden voor ambulancepersoneel.

  1. Student die ROC op stelten zette met nepwapen ‘was bezig met schoolopdracht’
    PREMIUM
    video

    Student die ROC op stelten zette met nepwapen ‘was bezig met schoolop­dracht’

    Het bleek een gigantisch misverstand. Terwijl de politie gisteren in de veronderstelling verkeerde dat op het ROC in Nijmegen een schietpartij dreigde, bleek in werkelijkheid dat leerlingen scenes uit het populaire computerspel Grand Theft Auto naspeelden. Volgens de studenten ging het om een schoolopdracht. Iets wat de school met klem tegenspreekt. De politie meldt op haar beurt dat de 25-jarige jongeman die werd aangehouden erg veel geluk heeft gehad.