Volledig scherm
Leonie Jacobs en Guus van Dongen hadden dikke schik tijdens hun 30 uur durende omhelzing © Schiphol

'Knuffelkont' Leonie is kapot na een omhelzing van 30 uur

EVEN VRAGEN AANDertig uur lang knuffelen. Je moet er niet aan denken met het warme weer, maar Leonie Jacobs (31) uit Den Bosch en haar goede vriend Guus van Dongen (27) uit Breda draaien hun hand er niet voor om. Samen verbraken ze zondag het wereldrecord knuffelen voor het Guinness Book of Records op luchthaven Schiphol.

Volledig scherm
© Screenshot Facebook

30 uur en 03 seconden, dat is een mooi rond getal...
,,Ja, dat ziet er leuk uit. Het vorige record stond op 27 uur en 27 seconden, ons doel was over de dertig uur heen te gaan. Met 30 uur en drie seconden is dat gelukt", vertelt ze schor.

Ik doe het je niet na...
,,Zo reageren de meeste mensen, maar ik moest dit doen. Op mijn twaalfde jaar kreeg ik een Guinness Book of Records cadeau onder de kerstboom. Ik heb het boek van voor tot achter gelezen. Ik wilde daar ook in staan. Maar dan ga je studeren en krijg je een baan en vergeet je wat je als kind graag wilde bereiken. Tot een jaar geleden het boek weer op mijn pad kwam. Ik dacht dan moet ik het nu doen, anders komt het er niet meer van."

Hoe kom je dan op knuffelen uit?
,,Ik zocht iets wat bij mij past. Ik ben een echte knuffelkont. Ik heb een bordje met de tekst 'free hugs' in mijn kamer staan, dat neem ik geregeld mee als ik met vrienden gratis knuffels uit ga delen. Je ziet mensen helemaal opleven, van een knuffel van een vreemde."

Maar meer dan dertig uur, hoe heb je dat uitgehouden?
,,We hebben veel gehad aan de getuigen van Guinness. Zij hebben grapjes voorgelezen, we hebben moppen getapt, we kregen Triviantvragen. En het mooiste: 's nachts fietste er een goochelaar langs. Hij had net een boeking gedaan en heeft ons dezelfde goochelshow gegeven!"

Volledig scherm
Na afloop wilde iedereen even knuffelen © Facebook/Leonie Jacobs
Quote

Ik zocht iets wat bij mij past. Ik ben een echte knuffel­kont. Ik deel geregeld knuffels uit

Leonie Jacobs, sportmanager

Het was gisteren hartstikke warm, maar bij jullie ging het er nog heter aan toe...
,,Nee, Schiphol heeft gelukkig airco. We hadden een heerlijk plekje. Misschien dat ik daarom nu zo schor ben."

En bloeide de liefde op na zo lang in elkaars armen te staan?
,,Nee, knuffelen kun je op verschillende manier op vatten. Guus en ik zijn gewoon goede vrienden. Zelfs na zoveel uur knuffelen sprong de vonk niet over, dan zou ik een jaloers vriendje hebben. Mijn vriend was er wel bij, maar we kregen pas verkering nadat Guus al ja had gezegd op mijn verzoek."

Moest je nog veel oefenen om de ideale knuffelhouding aan te nemen?
,,Vantevoren zeiden we dat we het een avond gingen proberen, om te kijken of we onze handen nu boven of onderlangs moesten houden. Maar de organisatie heeft veel tijd gekost, we zijn een paar maanden bezig geweest met bijvoorbeeld het regelen van de officiële documenten voor het wereldrecord. Dus we hebben het op wilskracht gedaan. We pakken elkaar vast en we zien wel, zeiden we dus maar."

Zou je het weer doen?
,,Als je me dat gisteren had gevraagd, zou ik gezegd hebben: wie ons record ook verbreekt, dit nooit meer. Ik was gebroken, onwijs moe. Het doet toch wel wat met je. Je hele lichaam is gespannen. Maar iemand zei nog 'wacht maar, morgenvroeg denk je er anders over.' Diegene krijgt gelijk. Nu zeg ik stellig dat ik het zo weer zou doen, als iemand ons record verbreekt."