Volledig scherm
Hermien © FOTO HISSINK

Koe Hermien gered van de slacht

VIDEOKoe Hermien en haar maatje Zus zijn van de slacht gered door een inzamelingsactie van de Partij voor de Dieren. Er is genoeg geld binnen om Hermien en Zus, die samen ontsnapten, een onbezorgd leven te geven in een koeienrusthuis.

Quote

Hermien en Zus waren echt maatjes. Het is fantas­tisch dat we beide koeien met elkaar kunnen verenigen, ver van het slachthuis

Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren heeft met een crowdfundingactie 48.000 euro opgehaald, zo maakte de partij vanmiddag bekend. Er is nu geld om Hermien en Zus te kopen en ze van een mooie oude dag te voorzien in Koeienrusthuis De Leemweg. Zo ver is het nog niet.

Hermien krijgt in de komende weken een aan aantal lokkoeien op haar pad, zodat ze rustiger wordt en mogelijk op die manier kan worden gevangen. Door alle aandacht van media en dagjesmensen voelt de koe zich opgejaagd. Kamerlid Esther Ouwehand is blij dat Hermien straks een goede oude dag krijgt. ,,Hermien en Zus waren echt maatjes. Het is fantastisch dat we in een week tijd zoveel steun hebben gekregen dat we beide koeien met elkaar kunnen verenigen, ver van het slachthuis.’’

Vlucht

Hermien ging er in december samen met Zus vandoor toen ze op transport werden gezet voor de slacht. Zus werd kort daarna gevangen, maar Hermien verschuilt zich in de bossen bij Lettele (Overijssel).

Veel Nederlanders kwamen in actie om Hermien van het slagersmes te redden. Zo zei het Koeienrusthuis direct toe een plekje voor de meest besproken koe van Nederland vrij te maken. Eigenaar Herman Janssen liet weten dat het dier gratis mag worden opgehaald. 

Fans van de twee koeien kunnen blijven storten, stelt de PvdD, maar ze kunnen nu twintig jaar oud worden in het Koeientrusthuis.