Koeien bloeden dood door scherven in weiland: ‘Voer statiegeld op blikjes in’

In één week tijd verloor boerin Eline Vedder drie koeien door versnipperde frisdrank- en bierblikjes in het gras. Gisteren demonstreerde ze met boer Niels Wassenaar in zijn weiland in Leusden wat de gevolgen van zwerfafval voor koeien zijn. Zij pleiten voor de invoering van statiegeld op blikjes.

Volledig scherm
Boer Niels Wassenaar treft regelmatig blik aan in zijn weiland. © Saskia Berdenis van Berlekom

De Leusdense boer Niels Wassenaar heeft in zijn weiland een gebied met palen afgezet waarbinnen vijf frisdrankblikjes zijn neergegooid. Dit gras kan straks rechtstreeks de prullenbak in, maar zo hopen Wassenaar en boerin Eline Vedder te demonstreren wat de gevolgen zijn van al die blikjes die door voornamelijk schooljeugd argeloos in de berm en weilanden worden gegooid.

  1. Bijenkast en paddenpoel: natuur krijgt meer ruimte bij
de aanleg van zonneparken
    PREMIUM

    Bijenkast en paddenpoel: natuur krijgt meer ruimte bij de aanleg van zonnepar­ken

    Natuur- en milieuorganisaties scharen zich achter een plan van de sector om zonneparken natuurvriendelijker te maken. Opmerkelijk, omdat zij fel gekant waren tegen grootschalige zonneparken op het platteland. Paddenpoeltjes en bijenkasten tussen de panelen voorkomen echter niet dat de snel oprukkende velden vol blikkerende panelen ons landschap verder aantasten, stelt Rijksadviseur voor het Landschap Berno Strootman.