Volledig scherm
© ANP

Koelinstallatie Jaap Edenbaan tóch niet bestand tegen warme weer

De eerste schaatsdag van het nieuwe seizoen op de Jaap Edenbaan in Amsterdam is van korte duur geweest.

Door het bovengemiddeld warme weer bleek de koelinstallatie niet in staat het ijs van de oudste kunstijsbaan ter wereld bevroren te houden. Dat noodzaakte de exploitant tot het sluiten van de buitenijsbaan in de wijk Watergraafsmeer. Die ging om 15 uur dicht. ,,Op een gegeven moment ging het heel erg snel, dan moet je de beslissing nemen dat het niet meer veilig is", verklaarde woordvoerder Joris Wouters tegenover de Amsterdamse nieuwszender AT5. 

Door de sluiting gaan het KNSB Jeugduur, het hardrijders-uur en de voor vanavond geplande wedstrijden niet door. De overdekte ijshal is wel gewoon open. 

De buitenijsbaan was gisteravond al toegankelijk voor fanatiekelingen - ze schaatsten 40 rondjes op ijs bedekt met een laagje water - maar opende vanmiddag om 12 uur haar deuren voor het grote publiek. Dat mocht voor twintig eurocent - een knipoog naar het kengetal 020 van Amsterdam -  de eerste streken zetten. 

Bezoekers lieten zich in eerste instantie niet tegenhouden door de hitte, zegt Wouters. ,,Mensen die veel aan schaatsen doen, hebben deze datum (van het openingsweekend) al maanden in hun agenda staan en dan heb je ook nog de losse bezoekers. De sfeer was goed". 

Nieuwe koelinstallatie

Afgelopen week meldde de exploitant van de Jaap Edenbaan nog dat de ijsbaan geen last had van van het warme nazomerweer. 'De moderne koelinstallatie doet haar werk', klonk het toen. Die koelinstallatie kwam er na grote problemen met de kwaliteit van het ijs in de winter van 2016/2017. Het ijs was toen zacht en ribbelig waardoor schaatsen bijna onmogelijk was.

Door de nieuwe koelinstallatie horen die problemen al een jaar tot het verleden.  Afgelopen winter kwamen er volgens Wouters amper klachten binnen over het ijs. ,,We hopen dat komend seizoen weer voor elkaar te krijgen", zei de woordvoerder maandag optimistisch. 

Regen

De eerste laag ijs op de buitenbaan was te danken aan de regen van ruim een week geleden. De afgelopen nachten werkte een vaste club ijsmeesters aan de perfecte ijsbaan voor de openingsdag. De verwachting was dat die zo'n 3.000 bezoekers zou trekken. 

Vanavond en vannacht gaan ijsmeesters van de Jaap Edenbaan hard aan het werk om te zorgen dat de baan morgen weer open kan. Wanneer dat lukt wordt het goede nieuws via de sociale media-kanalen van de Jaap Edenbaan gecommuniceerd.