Volledig scherm
Lege schappen door de koelstoring bij Albert Heijn XL in de Haagse Elandstraat. © René Brozius

Koelstoring treft AH-winkels: honderden producten verdwijnen in afvalcontainer

Minstens twaalf vestigingen van supermarktketen Albert Heijn hebben door koelingsproblemen honderden producten moeten weggooien. Dat veroorzaakt veel verontwaardiging op Twitter. ,,Begrijpelijk maar onterecht", zegt AH-woordvoerster Pauline van den Brandhof.  

De oorzaak van de koelstoring ligt volgens haar bij hitte van de afgelopen dagen. ,,De koelingen konden de hoge temperaturen niet aan. Dit was het geval in meerdere winkels. Voor zover mij nu bekend, gaat het in ieder geval om tien tot twaalf vestigingen."

Voedselveiligheid

Volgens de voorschriften mag de grootgrutter de ongekoelde versproducten dan niet meer verkopen. Van den Brandhof: ,,Omdat wij de voedselveiligheid niet meer kunnen garanderen." Daardoor waren de afgelopen dagen bij een aantal AH-filialen containers te zien waar winkelpersoneel grote hoeveelheden versproducten in kieperden. Soms van het type XL, zoals gisteren in Schiedam en Den Haag, soms kleinere zaken. 

Dit leidde tot verontwaardigde reacties op Twitter. 'Het is echt vreselijk. Albert Heijn stort ook alles in de afvalcontainer', tweette Marian V uit Rotterdam vanmiddag. Ze plaatste een foto van de achterkant van een AH-supermarkt  waar personeel producten dumpt in een groene afvalcontainer. 

René Brozius uit Den Haag tweette gisteren: 'Koelcrisis bij appie in Den Haag; geen groenten, maaltijden, vis, vlees, brood, zuivel etc. Ca. 80 meter gekoeld schap leeg; alsof je in een jaren 60 Russische super staat.'

Albert Heijn kan zich de verontwaardiging voorstellen maar benadrukt dat er geen sprake is van verspilling van voedsel. ,,Alle weggegooide versproducten gaan naar vergisters waar er stroom en biogas van wordt gemaakt", aldus de woordvoerster.