Bert Koenders
Volledig scherm
Bert Koenders © afp

Koenders: extra geld voor vluchtelingenprobleem

Het kabinet gaat extra geld vrijmaken voor de aanpak van het Europese vluchtelingenprobleem. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken bevestigde dat woensdag na afloop van de begrotingsraad. Om welk bedrag het zou gaan, blijft nog even onduidelijk. ,,Daar ga ik verder nog niets over zeggen, want u weet: de begroting komt uit op Prinsjesdag", zei Koenders.

Quote

We weten dat het probleem groot is en dat er niet een oplossing van de een op de andere dag is

Bert Koenders

Koenders had eerder woensdag al gezegd dat Nederland initiatieven wil nemen in Europees verband om de problemen rond de enorme vluchtelingenstroom aan te pakken. Afspraken over eventuele samenwerking met andere EU-landen zijn er nog niet gemaakt. 

Volgens Koenders is het niet goed dat Balkanlanden eigen maatregelen nemen tegen de aanhoudende stroom vluchtelingen. Het zou juist moeten draaien om Europese samenwerking: ,,Het gaat erom dit probleem zeer serieus te nemen. Dat betekent dat we weten dat het groot is en dat er niet een oplossing van de een op de andere dag is.''

Duitsland
Macedonië, Hongarije en Slowakije hebben te maken met grote aantallen vluchtelingen uit voornamelijk Syrië. De meesten willen door naar Duitsland, maar dat land geeft aan de stroom niet aan te kunnen.

Donderdag is er in Wenen een bijeenkomst van landen op de Westelijke Balkan en vertegenwoordigers van de Europese Commissie, waar gesproken zal worden over het vluchtelingenprobleem. Nederland is daar niet bij maar is er volgens Koenders wel bij betrokken.

Grenzen
Inmiddels wint het idee om binnen Europa weer grenscontroles in te voeren snel aan populariteit. Politici in diverse landen pleiten voor deze zwaar beperkende reismaatregel, in reactie op zowel de aanzwellende migrantenstroom als de verijdelde aanslag op de Thalys.

In juli arriveerde een recordaantal van 107.500 asielzoekers in de Europese Unie. Duitsland vangt verreweg het grootste aantal vluchtelingen op: in juli alleen al 80.000. Volgens Hollande moet er een 'eerlijker verdeling' komen van asielzoekers over de verschillende landen van de EU.

Het is de Duitse regering al langer een doorn in het oog dat Griekenland en Italië vluchtelingen niet, zoals per verdrag is afgesproken, registreren voor asiel, maar hen doorsturen naar landen als de bondsrepubliek. Merkel en Hollande willen ook dat er harder wordt opgetreden tegen mensensmokkelaars.

 1. Meerderheid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacrisis

  Meerder­heid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacri­sis

  Ouders thuis aan het werk, koters op de bank voor de televisie of met een tablet op schoot. Dat is het beeld in menig huishouden tijdens de coronacrisis; zij het voor vermaak of om huiswerk te maken. Het scherm lijkt soms de ideale babysitter en veel ouders zeggen dat ze in deze tijden wat minder streng zijn als het om de ‘schermtijd’ van hun spruiten gaat. Maar hoeveel tijd zitten de ukkies op dit moment eigenlijk voor een beeldscherm?
 2. Hoe is het nu? Deel je ervaring met ons
  Lezersoproep

  Hoe is het nu? Deel je ervaring met ons

  Beste lezer, twee weken geleden vroegen we hoe het met u ging. Dat leverde zowel hartverwarmende als hartverscheurende reacties op. We beleven een tijd waarover we later onze kinderen en kleinkinderen zullen vertellen. Maar laten we elkaar ook nú vertellen wat het coronavirus met ons doet. Deel je ervaringen met ons. En met elkaar: we plaatsen een selectie op de website en zaterdag in de krant. Mail (als het kan met foto) naar: coronaervaringen@ dpgmedia.nl