Volledig scherm
© ANP XTRA

Komende jaren ‘explosieve groei’ dementie, parkinson en beroerte verwacht

Het aantal Nederlanders dat een beroerte krijgt, lijdt aan dementie of aan de ziekte van Parkinson zal tot 2040 explosief stijgen. Onderzoekers verwachten dat over twintig jaar 672.600 Nederlanders een beroerte hebben gehad.

Daarnaast verwachten ze dat tegen die tijd 330.400 mensen aan dementie lijden en 82.600 aan de ziekte van Parkinson. Toenames van 54 procent (beroerte), 115 procent en 71 procent. De Hersenstichting baseert zich bij de publicatie van deze gegevens op een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De groei van de ‘ouderdomsziekten’ dementie en beroerte heeft volgens de organisatie te maken met de vergrijzing. Voor het groeiend aantal parkinson-patiënten is geen duidelijke verklaring.

4 miljoen Nederlanders

,,En dit zijn slechts drie hersenaandoeningen van de in totaal honderden die voorkomen’’, meldt de Hersenstichting. Volgens de belangenorganisatie hebben nu al bijna 4 miljoen Nederlanders een hersenaandoening. Dat kost de maatschappij jaarlijks 25 miljard euro. 

Die kosten gaan de komende jaren volgens de onderzoekers verder omhoog. ,,De zorguitgaven zullen stijgen, op het werk zullen steeds meer mensen zijn die lijden aan een hersenaandoening en Nederlanders zullen meer mantelzorg moeten verlenen aan mensen met een hersenaandoening.’’

  1. Coronavirus op eiland Tenerife en seksuele voorlichting met Kim Holland in Ochtend Show to go

    Coronavi­rus op eiland Tenerife en seksuele voorlich­ting met Kim Holland in Ochtend Show to go

    Pornoactrice en ondernemer Kim Holland is morgen te gast in De Ochtend Show to go. Holland vertelt ons over de seksuele voorlichting op scholen in het land. Techverslaggever David Bremmer gaat in op de groeiende commotie rond 5G-zendmasten. We skypen hier ook over met Leo Lagendijk van het Kennisplatform EMV. De show wordt gepresenteerd door Hila Noorzai en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.