Komende jaren ruim 500 extra borstkankerdoden door impact corona
Het tijdelijk stilzetten van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker vanwege de coronacrisis en de oplopende wachttijden, kost meer dan vijfhonderd vrouwen de komende jaren het leven. Dat stelt het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven na berekeningen.
Het bevolkingsonderzoek waarbij vrouwen vanaf hun vijftigste worden opgeroepen om hun borsten te laten controleren op kanker werd 16 maart stopgezet. Volgende week wordt de screening weer gedeeltelijk hervat. Voorlopig roept het RIVM vijftig procent van het oorspronkelijk geplande aantal vrouwen op.
In de periode dat het bevolkingsonderzoek stillag, drie maanden, zijn circa 250.000 vrouwen niet gecontroleerd op borstkanker. Hierdoor zijn naar schatting 5575 vrouwen niet doorverwezen naar het ziekenhuis. Die achterstand zal op termijn zorgen voor meer dan vijfhonderd extra sterfgevallen, verwacht bestuurder Marjolein de Jong van het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven.
Achterstand
Haar inschatting is gebaseerd op de bestaande informatie over de screening. Het RIVM berekende eerder dat het bevolkingsonderzoek naar borstkanker jaarlijks 800 tot 1000 sterfgevallen voorkomt. ,,We gaan ervan uit dat de capaciteit van de screening tót het einde van het jaar vijftig procent blijft. Die achterstand haal je niet zomaar meer in, wat kan resulteren in extra sterfgevallen de komende vijf à tien jaar.”
En dat is volgens De Jong zelfs een onderschatting. ,,Vóór de coronacrisis kampten de regio’s Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland en Flevoland ook al met achterstanden, waardoor vrouwen gemiddeld drie maanden langer op hun borstkankercontrole moesten wachten.” Vroege herkenning van borstkanker kan volgens haar een zware behandeling of overlijden voorkomen.
Vóór de coronacrisis kampten de regio's Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland en Flevoland ook al met achterstanden
Elk jaar overlijden ongeveer 3000 vrouwen aan borstkanker. Ziekenhuisbestuurder De Jong maakt zich ook zorgen over het stuwmeer aan operaties, waar vrijwel alle ziekenhuizen vanwege de coronacrisis mee kampen. ,,De ziekenhuizen hebben maandenlang minder capaciteit gehad. Gelukkig kunnen borstkankerpatiënten nu weer terecht, al zal de capaciteit bij een toename nog wel een probleem kunnen worden. Er is nog veel onbekend, maar de zorg die wij hebben is duidelijk: laten we er alles aan doen om erger te voorkomen.”
RIVM
Het RIVM erkent dat de tijdelijke stopzetting van het bevolkingsonderzoek extra mensenlevens kan kosten. ,,De consequenties zullen substantieel zijn. Die zorg delen wij’’, zegt Nynke van der Veen, waarnemend hoofd bij het Centrum voor Bevolkingsonderzoek van het RIVM. ,,Maar je kunt niet zomaar een getal op een bierviltje schrijven,” zegt Van der Veen over de berekening van het ziekenhuis in Bilthoven. ,,Er zijn nog te veel onzekerheden. We weten niet hoe lang deze crisis nog zal voortduren. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat we over een paar maanden alweer meer uitnodigingen de deur uit kunnen doen.”
Jaarlijks worden 1,3 miljoen vrouwen uitgenodigd. Eén miljoen laat zich daadwerkelijk screenen. ,,Wat we ook niet weten: komen de vrouwen weer naar het bevolkingsonderzoek, of blijven ze thuis uit angst voor besmetting? En leiden latere diagnoses en behandelingen daadwerkelijk tot overlijden, of hebben deze vrouwen ondanks een zware behandeling nog steeds een goede prognose? Dat zijn langetermijneffecten die we pas over vijf tot tien jaar weten.”
Het RIVM zegt aan het einde van het jaar het bevolkingsonderzoek te evalueren. In de tussentijd roept ze vrouwen die zijn uitgenodigd op om te blijven komen naar de mobiele onderzoekscentra – de bekende mammografiebussen. Van der Veen: ,,We doen er alles aan om de veiligheid van de cliënten te garanderen. We zorgen voor extra persoonlijke beschermingsmaterialen, andere looproutes, minder contactmomenten, en ga zo maar door. Angst voor besmetting is niet nodig.”
Huisarts
Ook het Alexander Monro Ziekenhuis roept vrouwen op om bij klachten naar de huisarts te gaan. In de afgelopen maanden bleven veel vrouwen thuis uit vrees voor besmetting. ,,Let niet alleen op een bobbeltje, dat is maar één van de signalen dat er iets aan de hand kan zijn. Let onder andere ook op deukjes, een ingetrokken tepel, een rode of sinaasappelachtige huid’’, zegt bestuurder De Jong.
Ze roept ziekenhuizen op om de behandelcapaciteit waar mogelijk uit te breiden, en zo nodig naar elkaar door te verwijzen. ,,Wij hebben onze capaciteit in Bilthoven en Weert uitgebreid.”
Éen op de vijf mensen gaat niet naar de huisarts door corona. Bekijk de video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Boze boeren onaangekondigd de snelweg op: acties op diverse plaatsen in Brabant
Op verschillende locaties in Brabant voeren boeren vanavond onaangekondigde actie. De demonstraties vinden vooral plaats rondom snelwegen en grote N-wegen. Er zijn in ieder geval acties gemeld in Hapert, Boxmeer, Liessel, Best, Haps, Heeswijk-Dinther en Oisterwijk. De politie zegt ‘waar mogelijk’ de regels te handhaven. -
PREMIUM
Beatrix met een tas met haar kleindochters: ‘Gewoon een heel leuke grootmoeder’
Algemene hilariteit op sociale media, want alweer verscheen onze voormalige koningin Beatrix met een ouderwetse shopper, met daarop de foto van haar kleindochters. Iets wat elke oma doet, of moeten we hier toch meer achter zoeken? We vragen het de kenners. -
PREMIUMOnder politici21
Ook 25 jaar geleden moest de minister beveiligd worden, ook toen waren boeren boos
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: boerenprotesten worden al snel een culturele clash.
-
PREMIUM
Al elf jaar aan huis gekluisterd: voor Nico’s begrafenis moest Rico naar beneden worden getakeld
Elf jaar was de 53-jarige Rico niet buiten geweest, maar nu had hij geen keus. Hij moest naar buiten voor de uitvaart van zijn geliefde Nico, die alles voor hem regelde. Rico moet nu alleen verder, zonder Nico, en dat kan niet. De benen van Nico waren zijn benen, hij was zijn hulp. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
Auto met zeven inzittenden twee keer aangereden op A58: vrouw (53) overleden en zes gewonden
Door een ongeluk op de A58 bij Chaam (Noord-Brabant) is in de nacht van zaterdag op zondag een vrouw (53) uit Den Haag om het leven gekomen en zijn zes mensen gewond geraakt. Ze zaten met zijn zevenen in een voertuig dat twee keer werd aangereden.