Volledig scherm
Een bewoner uit Syrie zit in het raamkozijn van zijn kamer in het asielzoekerscentrum in Utrecht © ANP

Komst asielzoekers remt bevolkingskrimp af

Door de toegenomen immigratie van asielzoekers is de bevolkingskrimp in een aantal regio's in ons land vorig jaar afgenomen. Dat meldt het Central Bureau voor de Statistiek (CBS).

Quote

De omslag van krimp naar groei in die regio's komt door de toegenomen immigratie van asielzoe­kers. Dit ondanks dat veel jongeren de krimpregi­o's blijven inruilen voor steden

Centraal Bureau voor Statistiek

Negen regio's hadden vorig jaar te maken met een krimp van de bevolking. Dat zijn er zeven minder dan het voorgaande jaar. ,,De omslag van krimp naar groei in die regio's komt door de toegenomen immigratie van asielzoekers. Dit ondanks dat veel jongeren de krimpregio's blijven inruilen voor steden'', aldus het statistiekbureau.

In alle regio's kwamen vorig jaar meer mensen uit het buitenland erbij dan dat er vertrokken, behalve in Twente en een deel van Zuid-Holland. Vooral twee noordelijke regio's, die al jaren op rij te maken hebben met bevolkingskrimp, kregen veel nieuwe inwoners uit het buitenland.

Aanzienlijk
In Oost-Groningen kwamen er meer dan vijftien inwoners per duizend bij door buitenlandse migratie. Hierdoor sloeg de aanzienlijke bevolkingskrimp van 2013 om in een lichte bevolkingsgroei.

Voor krimpregio's met een of meer asielzoekerscentra, zoals Oost-Groningen, bestond de immigratie vorig jaar voor bijna driekwart uit mensen uit Syrië, Eritrea en Somalië. Ook in andere regio's met asielzoekerscentra, zoals Zuidwest-Overijssel en Delfzijl en omgeving is ruim de helft van de immigranten afkomstig uit landen waar veel asielzoekers vandaan komen.

Korte tijd
De meeste asielzoekers blijven slechts korte tijd in een asielzoekerscentrum. Daarna emigreren ze of gaan ze elders in Nederland wonen, afhankelijk van de behandeling van hun aanvraag.
De negen regio's waar de bevolking krimpt liggen voornamelijk aan de rand van Nederland.

Dat komt vooral doordat jongeren naar de Randstad trekken vanwege werk of opleidingsmogelijkheden. ,,Steeds meer stellen met kinderen blijven vervolgens in de stad wonen door onder meer de aanwezige voorzieningen en de combinatie van werk en privé'', aldus het CBS.

Ook het aantal sterfgevallen, dat in de meeste krimpregio's groter is dan het aantal geboorten, draagt bij aan de krimp.

  1. 
Oud-eigenaar S.E. Fireworks alsnog beschuldigd: ‘Wanneer houdt dit op?
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks alsnog beschul­digd: ‘Wanneer houdt dit op?

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.