Koning én vader spreekt jongeren toe over perfect willen zijn: ‘Het is oké’
kersttoespraakKoning Willem-Alexander had in zijn kersttoespraak een specifieke boodschap voor jongeren. Hij sprak over ‘een perfecte versie van onszelf’ op sociale media en stelde daar tegenover dat er in het leven ook weleens iets tegenzit. ‘Het is oké’, zei de koning. Sprak hier ook een vader van drie tienerdochters?
Delen per e-mail
,,We willen als vrije mensen het beste uit het leven halen, en verwijten het onszelf als dat niet lukt. We spiegelen ons aan anderen, leggen de lat hoog en presenteren graag een perfecte versie van onszelf aan de buitenwereld. Alsof er een taboe rust op onzekerheid en tekortkomingen. Maar niemand is perfect. Gelukkig maar. Dit zeg ik ook tegen jonge mensen. Trek het je niet teveel aan als het eens tegenzit. Geef jezelf wat ruimte. Het is oké.”
Bij het uitspreken van deze woorden zoomde de camera steeds verder in en sprak koning Willem-Alexander de jonge kijkers rechtstreeks toe. In alle jaren dat hij koning is, richt Willem-Alexander zich zoveel mogelijk op jongeren. Bij zijn inhuldiging danste hij mee op de beats van dj Armin van Buuren. Tijdens een bezoek aan een hogeschool sprak hij jongeren rechtstreeks aan op al die mobieltjes die ze in de lucht hielden toen de koning binnenkwam. Hij stak zijn eigen mobiel omhoog en zei dat dat zijn uitzicht was. En in een eerdere kersttoespraak had hij het erover dat Nederland meer is dan zeventien miljoen selfies.
Hij zoekt echt contact met jongeren, spreekt in jongerentaal. Voor Willem-Alexander is het essentieel om als koning de verbinding te zoeken
,,Hij zoekt echt contact met jongeren, spreekt in jongerentaal. Voor Willem-Alexander is het essentieel om als koning de verbinding te zoeken. En dankzij drie jongeren thuis wordt hij natuurlijk dagelijks geconfronteerd met wat er speelt", verklaart Justine Marcella, hoofdredacteur van Vorsten.
Unicum
Dat koning Willem-Alexander er in zijn kersttoespraken een andere stijl op nahoudt dan zijn moeder prinses Beatrix is allang duidelijk. Maar dat hij jongeren zo expliciet benoemt, dat is in de speech van 2019 een unicum, zeggen kenners. ,,Dat ene zinnetje: het is oké. Dat is echt ontzettend veelzeggend”, vindt Oranjekenner Dorine Hermans. ,,Zijn moeder was meer van de traditionele monarchie waarbij er afstand moest zijn tussen het staatshoofd en de onderdanen. Willem-Alexander wil die afstand juist niet, of in ieder geval minder.”
Hij heeft drie pubers die mooie plaatjes van zichzelf delen. Bovendien is Amalia ook nog het mikpunt geweest op sociale media op grond van haar gewicht. Dus dat zal zeker een inspiratiebron zijn
Al spreekt Willem-Alexander de woorden écht uit als een koning ‘die verbinding zoekt’, zijn dochters zijn volgens Hermans zeker een inspiratiebron. En dus zijn ook de sociale media een terugkerend thema tijdens zijn koningschap. ,,Hij heeft drie pubers die mooie plaatjes van zichzelf delen. Bovendien is Amalia ook nog het mikpunt geweest op sociale media op grond van haar gewicht. Dus dat zal zeker een inspiratiebron zijn.” Al doet het Koninklijk Huis daar ook zelf aan mee, vindt Hermans. ,,De koning heeft een beetje boter op het hoofd, een paar grammetjes, want zijn gezin is ook bezig om perfecte plaatjes te laten zien. De foto's die van hen verschijnen zijn van een ideaal gezin.”
Geluk
Als we nagaan wat ons het meest gelukkig maakt, dan geeft bijna iedereen hetzelfde antwoord: de mensen om me heen. Familie en vrienden, maar ook mensen die je misschien nauwelijks kent en die gewoon aardig tegen je zijn. Geluk zit in onze verbondenheid met anderen. Laten we elkaar daarom niet loslaten. Laten we naar elkaar luisteren en begrip tonen. Laten we elkaar troosten en moed geven. Het helpt als iemand je aankijkt en tegen je zegt: ‘het is goed’. Met een luisterend oor, een uitgestoken hand of een arm om de schouder geven we elkaar het mooiste geschenk dat een mens aan een mens kan geven. Niet alleen deze Kerst, maar ook daarna.
Zijn boodschap ging overigens verder dan alleen het fenomeen perfecte plaatjes op sociale media. Hij refereerde aan geluk in het leven en hoe belangrijk het is om elkaar te allen tijde te troosten in lastige situaties. Mogelijk schuilt daar ook een privésituatie achter, zegt deskundige Marcella. ,,De koning is zelf geconfronteerd met jonge mensen die uit het leven stappen, namelijk de zus van Maxima, vorig jaar juni. Ik vond deze toespraak echt intenser dan eerdere jaren.”
Cadeautje
Voor puberexpert Marina van der Wal was juist die diepere laag in de toespraak een cadeautje. ,,Als volwassenen verlangen we er intens naar om onze kinderen gelukkig te maken en hebben we de neiging weg te kijken als ze niet gelukkig zijn. Dan wijzen we hen op wat ze wél hebben en wat we ze allemaal hebben gegeven", legt ze haar blijdschap uit. Het is juist belangrijk om ook naar die minder gelukkige kant te kijken, kinderen te vragen waarom ze zich verdrietig voelen of waarom ze zich zorgen maken, stelt Van der Wal. ,,Er is een hoog aantal burn-outs onder studenten, de laatste weken zijn veel jonge mensen betrokken bij ernstige geweldsdelicten. Er speelt iets op het gebied van emoties bij kinderen en dat ziet de koning ook.”
Van der Wal hoopt dat de woorden van Willem-Alexander ook ouders aan het denken zetten. Dat deze woorden hen een zetje geven om jongeren te zien zoals ze zijn, de minder leuke kanten óók te accepteren en waar nodig troost te bieden in moeilijke situaties. ,,Als je zo erg verlangt dat het goed gaat met je kind, is het heel moeilijk te zien waar het níet goed gaat. Als we dat beter leren, voorspel ik dat we een mooi 2020 krijgen. Het was echt nodig dat de koning deze woorden uitsprak. Als ik zijn nummer had, zou ik hem nu nog bellen om er over door te praten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Volwassenen zijn belangrijkste verspreiders virus op de bso’s, goed als zij zich kunnen testen’
De buitenschoolse opvang (bso) gaat maandag weer voor alle kinderen open. Tot blijdschap van ouders, kinderen en de mensen die bij de opvang betrokken zijn. ,,Want we hebben ook een sociale functie, ouders leunen op ons.” -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
PREMIUM
Alarm over slagkracht GGD weggehoond: ‘Bewindsman zei: ‘Infectieziekten zijn toch voorbij’’
Er is uitgebreid gewaarschuwd dat de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’s) niet klaar zouden zijn voor een pandemie, maar daar is niets mee gedaan. Door een falende GGD kon corona zich verder verspreiden in Nederland. -
Koning Willem-Alexander: Het is oké als het even tegenzit
,,Streven naar geluk is mooi, maar mag geen obsessie worden.” Dat zei koning Willem-Alexander in een dit jaar meer filosofisch getinte kersttoespraak vanuit de hal van het gerenoveerde paleis Huis ten Bosch. De koning richtte zich in zijn zevende kersttoespraak tot jongere Nederlanders, waarbij hij benadrukte dat het leven niet altijd leuk is. -
Ziekenhuis deelt longscan van man die AstraZeneca weigerde en corona kreeg: ‘Wanhoop stond in zijn ogen’
Ziekenhuis Zuyderland heeft vandaag de longfoto gedeeld van een patiënt die met corona werd opgenomen in Sittard, nadat hij eerder ‘na alle commotie in de media’ had afgezien van het AstraZeneca-vaccin. Het ziekenhuis stelt in een toelichting dat het de stap genomen heeft om een ‘krachtig signaal’ af te geven tegen ‘halfslachtig zwalkbeleid'.
-
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’. -
PREMIUM
‘Als Kamerlid van een regeringspartij zit je echt niet vier jaar lang met je armen over elkaar’
Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: het valt wel mee met dat gebrek aan dualisme. -
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren.