Volledig scherm
'Het Haagse Bos met gezicht op Paleis Huis ten Bosch' van Joris van der Haagen © ANP

Koning geeft door nazi's geroofd schilderij terug

De Koninklijke familie geeft een schilderij terug, waarvan is gebleken dat het in de Tweede Wereldoorlog is geroofd door de Duitsers. De herkomst van het schilderij kwam aan het licht tijdens een door de Koning geïnitieerd onderzoek naar kunstvoorwerpen in het bezit van het Koninklijk Huis.

Uit het rapport, dat vandaag openbaar is gemaakt, blijkt dat er één schilderij is aangetroffen waarvan de herkomst aantoont dat het tijdens de Tweede Wereldoorlog is geroofd door de Duitsers.

Het gaat om het schilderij 'Het Haagse Bos met gezicht op Paleis Huis ten Bosch' van Joris van der Haagen, dat in 1960 door Koningin Juliana is gekocht van een Nederlandse kunsthandel. Koningin Juliana wist toen volgens het rapport niets van de herkomst van het schilderij.

Roofbank
Het rapport heeft vastgesteld dat het schilderij in 1942 door de Joodse verzamelaar afgestaan moest worden aan de roofbank Lippmann, Rosenthal en Co in Amsterdam.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben aangegeven dat ze veel waarde hechten aan het onderzoek. Inmiddels is er contact gezocht met de erfgenamen van het kunstwerk. Op verzoek van de familie worden er in het kader van hun privacy geen verdere mededelingen gedaan.

Eigen verzoek
De nazi's roofden in de Tweede Wereldoorlog duizenden kunstwerken van Nederlandse Joden. Op verzoek van de koning bekeek de commissie vorig jaar of er ook geroofde kunstwerken in het bezit van de Koninklijke familie waren. De commissie stond onder leiding van kunsthistoricus Rudi Ekkart.