Koning: mbo'ers 'keihard nodig' in de samenleving

VideoKoning Willem-Alexander noemt mbo'ers 'keihard nodig' in de samenleving. Wel roept hij bedrijven op te zorgen voor genoeg stageplekken.

De koning is vandaag bij de eerste officiële opening van het mbo-jaar. Normaliter bestaat er alleen een opening van het academische jaar, maar daar heeft het mbo verandering in gebracht. Als eregast kwam koning Willem-Alexander naar het ROC Tilburg om mbo-studenten en -docenten een hart onder de riem te steken. Hoewel de koning lang niet bij alle bezoeken speecht, sprak hij de onderwijssector bemoedigend toe.

,,Iedere mbo'er mag trots zijn. Nederland staat om vakmannen en -vrouwen te springen. Dat moet mbo-studenten toch een goed gevoel geven," aldus de koning. Want ze runnen restaurants, leggen windparken aan, zorgen voor een dak boven ons hoofd en knippen haren. ,,En ze vertellen ons vriendelijk dat moeilijk haar niet bestaat."

Quote

Iedere mbo'er mag trots zijn

Koning Willem-Alexander

Het baart de koning zorgen dat er niet altijd genoeg stageplekken zijn, bijvoorbeeld in de verpleging. ,,Het is essentieel dat we als samenleving het mbo omarmen en studenten de helpende hand bieden." Meer samenwerking tussen mbo-scholen en bedrijven in een regio moeten voor betere kansen zorgen. ,,De rol van het mbo is van grote betekenis. Een groeiende groep volwassenen volgt er een opleiding op maat om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Permanent leren moet het nieuwe normaal worden." 

Volledig scherm
Koning Willem-Alexander © ANP
  1. Onderzoek naar Zaanse juffrouw na klachten over 'stokslagen’

    Onderzoek naar Zaanse juffrouw na klachten over 'stokslagen’

    Een lerares van groep 3 van basisschool De Voorzaan in Zaandam is voorlopig op non-actief gezet na klachten van bezorgde ouders over lijfstraffen in de klas. Volgens de ouders worden kinderen gekleineerd en geslagen met een stok. Ook moesten ze hun lunch van de vloer opeten. De school neemt de klachten serieus en is een uitgebreid onderzoek begonnen, valt te lezen op de site. Een leerkracht reageert woest aan de telefoon en wenst niet met de media te praten.