Koning moet drijfnatte rode loper over voor Anne Frank

'Aan alle teams. Ik heb het gecheckt en er is nog geen publiek, alleen pers. Ik herhaal: alleen pers.' Een politieagent in burger laat aan zijn collega's weten dat alles onder controle is bij de ingang van het spiksplinternieuwe theater Amsterdam. Vanavond vindt de wereldpremière plaats van het toneelstuk Anne, over het leven van Anne Frank. De paraatheid van de politie is nodig omdat onder anderen koning Willem-Alexander op de gastenlijst staat. Op de rode loper blijft onze koning kalm en lacht hij ontspannen naar de camera's. 'Jammer van het weer.'

Volledig scherm
Aankomst van Koning Willem-Alexander. © AD
Volledig scherm
Theater Amsterdam is in gereedheid voor de première van Anne. © ap

Na weken van mooi weer komt de regen op de avond van de lang aangekondigde première met bakken uit de hemel. Dat is de reden waarom er geen 'publiek' voor het theater staat en enkel de pers de moeite heeft genomen het vieze weer te trotseren.

Theater Amsterdam werd in een mum van tijd uit de grond gestampt toen de plannen voor een groots toneelstuk over Anne Frank rond waren. Scenariste Jessica Durlacher werkte samen met haar man Leon de Winter aan de productie. In haar onderzoek naar het leven van Anne Frank kwam Durlacher tot nieuwe inzichten. Resultaat: nog nooit werd het verhaal van Anne, het meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog jarenlang met haar familie zat ondergedoken in een achterhuis aan de Prinsengracht, zo realistisch naverteld.  

Hollands weer
Wanneer de koning arriveert snellen de journalisten naar het begin van de rode loper. 'Dat we hier eindelijk mogen zijn', zegt hij tegen zijn ontvangstcomité. Hij begint ook over de regen. 'Jammer van het weer', constateert hij. 'Het is wel heel Hollands', roept iemand. Burgemeester Eberhard van der Laan begeleidt de koning verder naar de ingang.  

Er is meer hoog bezoek. De neef van Anne Frank laat weten dat hij erg naar de toneelvoorstelling uitkijkt. 'Dit is een doorbraak. We zijn hier om Edith, Margot en de hele familie Frank te eren.' Hij kijkt geëmotioneerd omhoog. 'Dit is geen grote show', gaat hij verder. 'Het is een boodschap van vrede en dit toneelstuk helpt jonge mensen te realiseren wie Anne was. Dat komt naar voren in het toneelstuk.'  

Drassige loper
Natuurlijk is ook tout bekend Nederland aanwezig, want er is genoeg plaats in het nieuwe theater. Waldemar Torenstra rent de drassige loper over en trekt Sophie Hilbrand met zich mee. 'Ik wil geen foto's, dit kan toch niet zo!', lacht hij met een verregend hoofd. Ook een hoogzwangere Nicolette van Dam, Bram Moszkowicz, Willeke Alberti, Trijntje Oosterhuis, Jeroen van der Boom, Albert Verlinde en Onno Hoes en Erica Terpstra worden gespot. Susan Visser verwacht 'een mooie en ontroerende voorstelling', vertelt ze aan het AD.  

'Het moet nog mooier zijn dan de musical Soldaat van Oranje', klinkt het ook op de rode loper. Het mag duidelijk zijn: van het stuk Anne wordt veel verwacht. Wie het live wil meemaken kan tot eind augustus in theater Amsterdam terecht.