Volledig scherm
De koning bij een bezoek aan Schiphol.

Koning vliegt twee keer per maand volledig anoniem voor de KLM

Ben je wel eens met de KLM-cityhopper naar een Europese stad gevlogen? Dan is er een kans dat koning Willem-Alexander aan de stuurknuppel zat. In alle anonimiteit vervoert hij twee keer per maand passagiers voor de KLM.

De koning vliegt al jaren voor KLM (en daarvoor voor Martinair) in een cityhopper, schrijft de Telegraaf vandaag.  ,,Ook als we vanuit het bemanningscentrum in KLM-uniform met pet door Schiphol heen lopen, zijn er heel weinig mensen die je herkennen'', vertelt de koning. Inmiddels laat hij zich omscholen voor het vliegen van een Boeing 737. Gisteren was zijn laatste vlucht in een cityhopper. De koning wil graag wat langere vluchten maken met andere bestemmingen. 

Soms herkennen passagiers zijn stem bij het omroepen tijdens de vlucht, maar zijn naam hoeft hij dan niet te zeggen. ,,Het voordeel is dat ik altijd kan zeggen dat ik namens captain en bemanning de passagiers van harte welkom heet.'' Met de vluchten komt de koning aan zijn 150 vlieguren per jaar, die nodig zijn voor zijn brevet.

Willem-Alexander denkt 'een weekje of drie, vier' nodig te hebben voor de omscholing tot 737-vliegenier. ,,Theorie, praktijk, simulator en examen. En dan de lijn op."

Jongensdroom

Het vliegen heeft de koning altijd in het bloed gezeten. Naar eigen zeggen was het voor hem een jongensdroom. „Ik had na mijn eindexamen in Wales in 1985 een maand over. Toen heb ik mijn eerste vliegbrevet gehaald. Na mijn diensttijd ben ik naar de rijksluchtvaartschool gegaan, en heb daar al mijn beroepsbrevetten gehaald. Dus uiteindelijk is het van het één op het ander gegaan.”

  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”