Volledig scherm
De koning bij een bezoek aan Schiphol.

Koning vliegt twee keer per maand volledig anoniem voor de KLM

Ben je wel eens met de KLM-cityhopper naar een Europese stad gevlogen? Dan is er een kans dat koning Willem-Alexander aan de stuurknuppel zat. In alle anonimiteit vervoert hij twee keer per maand passagiers voor de KLM.

De koning vliegt al jaren voor KLM (en daarvoor voor Martinair) in een cityhopper, schrijft de Telegraaf vandaag.  ,,Ook als we vanuit het bemanningscentrum in KLM-uniform met pet door Schiphol heen lopen, zijn er heel weinig mensen die je herkennen'', vertelt de koning. Inmiddels laat hij zich omscholen voor het vliegen van een Boeing 737. Gisteren was zijn laatste vlucht in een cityhopper. De koning wil graag wat langere vluchten maken met andere bestemmingen. 

Soms herkennen passagiers zijn stem bij het omroepen tijdens de vlucht, maar zijn naam hoeft hij dan niet te zeggen. ,,Het voordeel is dat ik altijd kan zeggen dat ik namens captain en bemanning de passagiers van harte welkom heet.'' Met de vluchten komt de koning aan zijn 150 vlieguren per jaar, die nodig zijn voor zijn brevet.

Willem-Alexander denkt 'een weekje of drie, vier' nodig te hebben voor de omscholing tot 737-vliegenier. ,,Theorie, praktijk, simulator en examen. En dan de lijn op."

Jongensdroom

Het vliegen heeft de koning altijd in het bloed gezeten. Naar eigen zeggen was het voor hem een jongensdroom. „Ik had na mijn eindexamen in Wales in 1985 een maand over. Toen heb ik mijn eerste vliegbrevet gehaald. Na mijn diensttijd ben ik naar de rijksluchtvaartschool gegaan, en heb daar al mijn beroepsbrevetten gehaald. Dus uiteindelijk is het van het één op het ander gegaan.”

  1. Ooggetuigen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

    Ooggetui­gen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

    De 44-jarige advocaat Derk Wiersum die vanochtend vlak voor zijn huis in Amsterdam is geliquideerd, is ten minste twee keer onder vuur genomen door een jongen met een hoodie. Dat zegt een buurtbewoner die vlakbij de plaats delict woont tegen deze nieuwssite. Volgens andere omwonenden stond de echtgenote van de raadsman bij het slachtoffer toen de hulpdiensten arriveerden. ,,Ik hoorde twee harde knallen en zag daarna een jongen langs mijn huis rennen.”
  2. Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbeveiliging

    Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbe­vei­li­ging

    De 44-jarige advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum, was bezig particuliere persoonsbeveiliging te regelen. Hij had geen vertrouwen in bescherming door politie en justitie en sprak met collega’s over de noodzaak van beveiliging. Eén collega zou hierover volgende week een gesprek hebben met persoonsbeveiligers. Tot vorige week werd de advocaat in elk geval niet beveiligd, melden goed ingevoerde bronnen. Vanochtend werd hij in de straat waar hij woonde doodgeschoten.