Volledig scherm
© anp

Koning voor het eerst zonder Beatrix naar Bilderberg-conferentie

Koning Willem-Alexander vervangt zijn moeder, prinses Beatrix, vanaf donderdag in Dresden tijdens de Bilderberg-conferentie, waar de invloedrijkste mensen op aarde de wereldproblematiek bespreken. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst aan het AD.

Voor het eerst sinds 1976 ontbreekt prinses Beatrix bij de Bilderberg-conferentie, waar staatshoofden, invloedrijke industriëlen en andere machtige beleidsmakers de wereldproblematiek beschouwen. Vanaf donderdag komt de elite ter aarde samen in het Taschenbergpaleis in Dresden, een luxueus hotel. Namens Nederland reizen koning Willem-Alexander en premier Rutte af naar Duitsland, bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Bernhard
Daarmee neemt de vorst ook deze taak van zijn moeder over. Na de troonswisseling in 2013 bleef zij de eerste jaren de mystieke conferentie bezoeken, zoals ze sinds 1976 al deed. Vanaf dat jaar verving ze haar vader, prins Bernhard, die destijds verstrikt raakte in de Lockheed-affaire. Bernhard was in de jaren vijftig één van de oprichters van de groep, die voor in 1954 voor het eerst bijeenkwam in het Bilderberg-hotel bij het Gelderse Oosterbeek.

Beatrix introduceerde haar oudste zoon - destijds nog kroonprins - in 2001 en 2008 al bij het besloten gezelschap, dat nooit mededelingen naar buiten brengt over de besproken onderwerpen. Dit jaar reist hij voor het eerst zonder haar af.