Volledig scherm
Koning Willem-Alexander in de cockpit van een KLM Cityhopper. © ANP Handouts

Koning Willem-Alexander haalt brevet voor Boeing 737

Koning Willem-Alexander mag sinds kort een Boeing 737 vliegen. De vorst, die bij de KLM als gastpiloot werkt, heeft zijn vliegbrevet voor dit type toestel in de afgelopen tijd gehaald.

Volledig scherm

De afgelopen jaren vloog Willem-Alexander regelmatig de Fokker 70 van KLM Cityhopper door Europa. De luchtvaartmaatschappij neemt eind oktober afscheid van het laatste toestel van dit type. Daarom heeft de koning zich om laten scholen. Bijkomstigheid is dat hij vanaf 2019 ook het nieuwe regeringstoestel van Nederland, een Boeing 737 Business Jet, kan vliegen.

Nederland heeft op dit moment geen regeringstoestel. Van de ‘oude’ Fokker 70, de PH-KBX, is onlangs afscheid genomen en het duurt dus nog even voordat de Boeing afgeleverd wordt. Om die reden vlogen Willem-Alexander, koningin Máxima en hun gevolg vanochtend met een chartertoestel naar het vliegveld Ciampino bij Rome, voor de staatsbezoeken aan Italië (tot en met vrijdag) en Vaticaanstad (donderdagochtend). Dat vliegtuig was ook een Boeing 737, maar de koning was niet de piloot op die vlucht. 

Volledig scherm
© ANP Handouts

Deze 737 is van de Britse firma Cello Aviation, dat vliegtuigen verhuurt. Met dit toestel vliegt het paar, hun delegatie en een aantal journalisten morgen ook heen en weer naar Sicilië om zich in Palermo in de vluchtelingenproblematiek te verdiepen. Na het bezoek aan paus Franciscus zet de Boeing donderdagmiddag koers naar Milaan, waar de bezoeken vrijdag worden afgesloten.

Lunchen bij de premier

Vanaf het vliegveld werd het koningspaar in een Lancia onder een zwaar beveiligde escorte naar het Palazzo del Quirinale gereden, voor een bezoek aan de Italiaanse president Mattarella.

En zo staat de eerste dag van het staatsbezoek aan Italië volop in het teken van ceremoniële plichtplegingen, want Willem-Alexander en Máxima werden ook nog verwacht bij de voorzitter van de Senaat en lunchen bij de Italiaanse premier Gentiloni. Daarna bezoeken ze de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, leggen ze een krans bij het Altaar van het Vaderland en gaan ze tot slot nog langs bij Virginia Raggi, de burgemeester van Rome. Na een korte omkleedpauze worden Willem-Alexander en Máxima vanavond weer in het Palazza del Quirinale verwacht - in smoking en galajurk - voor het staatsbanket.

Volledig scherm
Het koningspaar arriveert in Rome.