Koning Willem-Alexander tijdens een eerdere kersttoespraak op De Eikenhorst
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander tijdens een eerdere kersttoespraak op De Eikenhorst © Koninklijk Huis

Koning Willem-Alexander spreekt land vanavond toe: volg het op deze site

Koning Willem-Alexander zal het land vanavond via de televisie toespreken over de coronacrisis. Dat heeft Rijksvoorlichtingsdienst vanochtend laten weten. De toespraak wordt om 19.00 uur uitgezonden door deze site, NOS, RTL, SBS en enkele regionale omroepen.

Afgelopen maandag richtte ook premier Mark Rutte zich tot de bevolking in een toespraak vanwege de grote gevolgen van het virus. Daar keken in totaal zo’n 7 miljoen mensen naar, meldde Stichting KijkOnderzoek.

Niet de eerste

Willem-Alexander is niet de eerste vorst die het volk toespreekt. Onder anderen koning Filip van België, koning Harald van Noorwegen en koningin Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk hebben de bevolking eerder deze week al een hart onder de riem gestoken. Ze riepen op tot solidariteit en vriendelijkheid in deze onzekere tijden.

De coronacrisis raakt ook het koninklijk gezin. Willem-Alexander, Máxima en hun drie dochters doen aan social distancing, sinds ook in de Oostenrijkse gemeente Lech coronabesmettingen zijn vastgesteld. De koninklijke familie was eind februari op vakantie in het skioord. Het gezin houdt in ieder geval tot en met 21 maart afstand van anderen.

76 doden

Net als in de hele wereld grijpt het nieuwe coronavirus ook in Nederland om zich heen. Het land zit vrijwel op slot door verregaande maatregelen. Zo zijn alle scholen, universiteiten en horecagelegenheden dicht.

In Nederland heeft het besmettelijke virus aan 76 mensen het leven gekost. In totaal raakten 2460 besmet.

Bekijk hier alle video's over het coronavirus: