Volledig scherm
© bruno

Koningspaar en BN'ers bij viering tienjarig bestaan PKN

Operazanger Ernst Daniël Smid en zijn dochter Coosje, zangeres Anita Meijer en musicalster René van Kooten werken zondag 14 september mee aan de speciale dienst in kerkgebouw De Fontein in Nijkerk waarin het tienjarig bestaan van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) wordt gevierd.

Volledig scherm
© PKN

De Startzondag, die via de omroepen IKON en EO rechtstreeks op televisie te volgen is, wordt bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Anita Meijer en René van Kooten, die afgelopen voorjaar de rollen van Maria en Jezus vertolkten in het muzikale evenement The Passion, zingen 'Ken je mij', geschreven door dichter-theoloog Huub Oosterhuis. Ernst Daniël en Coosje Smid brengen het lied 'Mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij ten gehore. Coosje is bekend van de tv-talentenjacht The Voice of Holland.

Ook worldbeat-band Trinity, ZO! Gospel Choir uit Amsterdam-Zuidoost en strijkensemble Walking the Wire leveren een muzikale bijdrage aan de kerkdienst. De PKN heeft vandaag de orde van de jubileumviering bekendgemaakt.

Situatie in Irak en Syrië
In de kerkdienst wordt aandacht besteed aan de situatie in Irak en Syrië. Kerken in het hele land wordt gevraagd te collecteren voor de hulpverlening aan vluchtelingen daar. Amersfoorter dr. Arjan Plaisier, scriba (secretaris-generaal) van de generale synode (landelijk bestuur) van de PKN, leidt de viering samen met ds. Pim Verhoef, predikant van De Fontein, en ds. Karin van den Broeke, voorzitter van de synode.

De Protestantse Kerk in Nederland ontstond in mei 2004 vanuit de vereniging van de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk. De PKN telt zo'n 1600 plaatselijke kerken en is het grootste protestantse kerkgenootschap van Nederland. Ook koningin Willem-Alexander is lid van de PKN.

Volledig scherm
Coosje Smid © ANP Kippa