Volledig scherm
Dit ontwerp voor een Haags cultuurgebouw op het Spuiplein stamt uit 2010 en is van Architecten Cie. Dit Amsterdamse bureau zou nu opnieuw - met ander ontwerp - een gooi doen naar de opdracht. © archief artist impression Architecten Cie

Koolhaas, Van Dongen en Fransen/Coenen nog in race voor cultuurgebouw

Er zijn nog drie architecten in de race voor het nieuwe Haagse cultuurgebouw op het Spuiplein: Rem Koolhaas, Frits van Dongen en de combinatie Patrick Fransen/Jo Coenen. Dat bevestigen bronnen in de bouwwereld en in de politiek. De gemeente maakt pas medio volgend jaar een echte keuze.

Volledig scherm
De vorige gemeenteraad koos met een nipte meerderheid voor dit 'Spuiforum'-ontwerp van architectenbureau Neutelings Riedijk. Het nieuwe (huidige) college besloot echter om het anders te gaan doen. © artist impression Neutelings Riedijk

Drie bouwcombinaties plus bijbehorende architecten zijn door de gemeente geselecteerd uit zeven aanmeldingen. Het gaat om de bouwers BAM en Ballast Nedam met Rem Koolhaas en diens Office for Metropolitan Architecture (OMA), bouwer Heijmans met scheidend rijksbouwmeester Frits van Dongen en de tandem Boele en Van Eesteren (Volker Wessels) met Patrick Fransen van het bureau van Herman Hertzberger en met Jo Coenen voor het stedenbouwkundig plan. De partijen zijn woensdag ingelicht.
Officieel is er nog niets bekend en bevestigt de gemeente ook niets, omdat de verstrekking van de opdracht geschiedt volgens een speciale Europese aanbestedingsprocedure. Die speelt zich voor een belangrijk deel in het geheim af.

Afvallers
Tot de afvallers behoren het Delftse bureau Mecanoo en het Haagse duo Eric Vreedenburgh en Vera Yanovshtchinsky. Koolhaas, Coenen en Van Dongen waren alle drie eerder al betrokken bij de ontwikkeling van een 'cultuurpaleis'. In 2010 leverden zij een ontwerp in het kader van de grote prijsvraag die de gemeente toen had uitgeschreven. Geen van hen won echter. De hoofdprijs ging naar het Rotterdamse bureau Neutelings Riedijk, dat uiteindelijk kwam met het omstreden Spuiforum-plan. Dat plan sneuvelde eerder dit jaar definititief.

Coenen ontwierp in Den Haag eerder de nieuwe Vaillantlaan. Koolhaas' OMA maakte het plan voor de tramtunnel ('Souterrain').  Herman Hertzberger ontwierp het Theater aan het Spui en het ministerie van Sociale Zaken. Van Dongen is nu nog in Den Haag werkzaam als rijksbouwmeester, maar geeft die positie op om zich weer volledig op het ontwerpen te kunnen storten.

Opties

Quote

Na de zomer van 2015 volgt een keuze van één van de drie architec­ten.

In één van de opties die achter de schermen zou worden uitgewerkt speelt het Mercure Hotel op het Spuiplein een belangrijke rol. Door het hotel te laten verhuizen naar de te renoveren oude ministerietoren, wordt het mogelijk het hele Spuiplein opnieuw vorm te geven, met zowel nieuwbouw ter plekke van de huidige zalen als op de plaats van het hotel.

De gemeente handhaaft de 'radiostilte' tot 30 december. Dan loopt de periode af waarbinnen de partijen die niet zijn uitgekozen bezwaar kunnen aantekenen. Als er geen bezwaren komen, maakt het stadhuis dan de namen van de drie partijen officieel bekend. Vervolgens begint een langdurige 'dialoogfase', die na de zomer van 2015 eindigt met de keuze van één van de drie combinaties.