Volledig scherm
PREMIUM
Dingeman Burgers uit Zevenbergschen Hoek ploegt zijn gewassen in het voorjaar weer onder de grond. © arie kievit

'Koolstofboer' haalt CO2 uit de lucht

KlimaatDe opslag van CO2 is voor het nieuwe kabinet een speerpunt bij het tegengaan van opwarming van de aarde. Boeren kunnen daarbij een handje helpen. Akkerbouwer Dingeman Burgers is al aan de slag.

Quote

Wij kunnen het daadwerke­lijk uit de lucht halen, door het op te slaan in gewassen en bodems

Roel Clement van boerenbond ZLTO

Vergelijk het met het aanplanten van een bos om de broeikasgasuitstoot van vliegreizen te compenseren, wat Dingeman Burgers op zijn akkers doet. De meeste akkers liggen in de winter braak. Die van Burgers zijn grotendeels groen. Nadat de uien waren gerooid, heeft de West-Brabantse akkerbouwer er mengsels van klaver, vlas, zonnebloemen en bonen gezaaid. Maar niet om straks te oogsten, legt hij uit: ,,In het voorjaar werk ik ze in de grond. De CO2 die in de bladeren zit, wordt zo opgeslagen in de aarde.''

Burgers is zijn tijd vooruit. Achter de schermen zijn in Den Haag en Brussel plannen in de maak om boeren deel van de oplossing te laten zijn om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen.

De land- en bosbouw zijn de enige sectoren die in staat zijn om CO2 af te vangen, zegt Roel Clement van boerenbond ZLTO. ,,Andere branches kunnen alleen hun CO2-uitstoot verminderen. Wij kunnen het daadwerkelijk uit de lucht halen, door het op te slaan in gewassen en bodems.''

 1. NS laat jodenliedje horen in trein, CIDI sprakeloos
  EXCUSES NS

  NS laat jodenlied­je horen in trein, CIDI sprakeloos

  ‘Waar komen Joden toch vandaan? Israël, hier ver vandaan. Wonen daar ook Superjoden? Ja, daar wonen Superjoden. Vinden Joden voetbal fijn? Als ze maar voor Ajax zijn!’ Tot grote ergernis van het CIDI liet een conducteur van de NS vannacht dit voetballiedje horen aan passagiers die terug kwamen van het carnaval in Tilburg. ,,Wij zijn met stomheid geslagen dat een professionele organisatie zich hiervoor leent”, zegt woordvoerder Hanna Luden.
 2. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.