Volledig scherm
© Thinkstock

'Kop van een aangespoelde zeehond belandde in de pan'

Hier aan de kustIn de rust, onder krijsende meeuwen, zonder afleiding. AD-verslaggevers Jeroen Schmale en Bob van Huet wandelen deze zomer langs de Nederlandse kust.

Dag 27 langs de Nederlandse kust

Terschelling: West aan Zee - Oosterend

Aantal stappen: 15714

Aantal kwallen: 4

Volledig scherm
© Facebook Bob van Huet

Opmerkelijke types lopen me op Terschelling tegemoet, zoals het echtpaar dat al wandelend in de uitrollende branding, samen een groothoeklens imiteert. ,,Ik kijk altijd naar beneden omdat ik gedraaide hoorntjes zoek," legt de vrouw uit. ,,Ik kijk omhoog, naar de wolken,'' vult de man aan. ,,Nou, dan hebben jullie elkaar 's avonds vast veel te vertellen," probeer ik bij wijze van grap. ,,Nee hoor, ieder zijn eigen beleving," antwoordt de man gortdroog. Neemt hij mij nu in de maling?

Op een strandterras nog een curieuze conversatie nadat ik het paar tegenover mij heb verteld dat verderop een dode zeehond ligt. ,,Vroeger sneed ik zijn kop eraf en kookte ik die uit," antwoordt de man spontaan. Sorry? ,,Nou laat die meneer even zijn biertje drinken en kom niet meteen met die vieze verhalen," reageert zijn vrouw. Ehm, wacht even. Waarom zou je een aangespoelde zeehond onthoofden? Islamitische Staat? Ongelovige zeehonden? Op Terschelling? De koppensneller bleek geen moslimextremist maar een verzamelaar van dierenschedels. Wat aanspoelde ging thuis in de uitkookpan. Voor de hobby.

Oef. Moet je wel even weten.

Blader hieronder door de avonturen van Jeroen Schmale en Bob van Huet.