Als de liefde voorbij is, gaan veel stellen scheiden.
Volledig scherm
Als de liefde voorbij is, gaan veel stellen scheiden. © ANP

Koppels kiezen weer vaker voor scheiding

Echtparen die hun leven lang bij elkaar blijven, worden een zeldzaam verschijnsel. Het aantal scheidingen is namelijk weer toegenomen, zo blijkt uit een analyse door LocalFocus van eerder gepubliceerde CBS-cijfers in het kader van de Dag van de Scheiding. Nu de economie opbloeit, hebben meer mensen geld om uit elkaar te gaan. 

Koppels gooien steeds vaker de handdoek in de ring. Die trend werd al in 2010 ingezet en gaat voorlopig nog even door. Aan het begin van dit jaar telde Nederland ruim 1,3 miljoen gescheiden echtelieden. Dit komt neer op 9,5 procent. In 2010 waren dit er nog 1,1 miljoen ofwel 8,7 procent. 

Vermoedelijk speelt de opgeleefde economie  hierbij een rol. Scheiden is een dure aangelegenheid; nu hebben koppels tenminste geld om uit elkaar te gaan. 

Steden

Uit de gegevens van LocalFocus blijkt verder dat het scheidingspercentage in de steden hoger ligt dan erbuiten. Heerlen en Zandvoort spannen de kroon met het aandeel gescheiden personen: 14 procent. 

Van de tien grootste gemeenten voeren Den Haag, Rotterdam en Almere, allemaal met zo'n 12 procent, de lijst aan. Ook Kerkrade (12,8 procent), Den Helder (12,5 procent) en Lelystad (12,4 procent) scoren hoog boven het landelijk gemiddelde.  

Motieven

De meest voorkomende reden is dat partners op elkaar zijn uitgekeken, zo blijkt uit eerder onderzoek van het CBS. Botsende karakters en gebrek aan vertrouwen in elkaar volgen daarna. 

De afgelopen jaren vonden er tussen de 31 en 35 duizend scheidingen per jaar plaats. In zo'n 18 duizend gevallen ging het om stellen met minderjarige kinderen. De kans dat een huwelijk strandt, is volgens het CBS zo'n 40 procent.

Het is morgen de Dag van de Scheiding. Hoeveel mensen zijn er gescheiden in jouw gemeente? Bekijk het hieronder. 

  1. Webwinkels verdienen grof geld met alternatieve ‘anti-coronavaccins’: beschermstenen en aurasprays
    video

    Webwinkels verdienen grof geld met alternatie­ve ‘an­ti-coronavac­cins’: bescherm­ste­nen en aurasprays

    Alternatieve genezers en kwakzalvers zien hun omzetten momenteel stijgen door de verkoop van middelen die zouden beschermen tegen het coronavirus of helpen bij het herstellen van een Covid 19-besmetting. Dat concludeert Voxpop- en Ochtend Show to go-presentator Roel Maalderink (28) na telefonische gesprekken met meerdere aanbieders. Vooral brokjes van de steensoort shungiet en zogenoemde auraspray blijken niet aan te slepen. ,,Levensgevaarlijk die handel.”