Volledig scherm
De Nationale Politie bestaat nu vijf jaar, Erik Akerboom geeft naar eigen zeggen 'met trots' leiding aan de politieorganisatie. © Shody Careman

Korpschef Akerboom: 'Dalende misdaadcijfers botsen met realiteit'

De dalende misdaadcijfers, afgelopen jaar met 11 procent, botsen soms hard met de realiteit. Dat zegt korpschef Erik Akerboom woensdag bij de presentatie van de jaarresultaten van de politie over 2017.

De misdaadcijfers daalden voor het vijfde jaar op rij. ,,Maar dalende cijfers blijven abstract als mensen daar in het dagelijks leven weinig van merken'', onderstreepte de korpschef. ,,Als mensen in de buurt zich bijvoorbeeld niet veilig voelen en de politie of andere instanties dat gevoel (nog) niet hebben kunnen wegnemen. Daar moeten we als politie oog voor hebben. Want de werkelijkheid van de cijfers heeft weinig betekenis in het dagelijks leven van sommigen.''

'Ontzichtbare' criminaliteit

Quote

Want de werkelijk­heid van de cijfers heeft weinig betekenis in het dagelijks leven van sommigen

Erik Akerboom, Korpschef Nationale Politie

Het aantal geregistreerde misdrijven daalt. Tussen 2012 en 2017 met 30 procent, van 4,9 miljoen naar 3,8 miljoen delicten, zo staat te lezen in het jaarverslag van de Nationale Politie. ,,Maar die cijfers zeggen lang niet alles'', betoogt korpschef Erik Akerboom. ,,De laatste jaren merken we als korps een verschuiving naar ‘onzichtbare’ criminaliteit.'' Hij omschrijft dit als: 'criminaliteit waar mensen geen aangifte van doen, maar die wel degelijk een maatschappelijk probleem vormt'. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om drugshandel, witwassen van drugsgelden en liquidaties.

Spoed

De politie moet wel steeds vaker uitrukken voor spoedsituaties. Het aantal spoedinterventies is in vijf jaar tijd met ruim een kwart toegenomen, van 1,2 miljoen meldingen naar ruim 1,5 miljoen. In 2017 waren er ruim 1,8 miljoen incidenten met politie-inzet. 

Vooral de extra oproepen voor bijstand bij verwarde personen lieten een zorgelijke stijging zien tot 83.501 keer. Dat is een stijging van 12 procent in één jaar tijd. Zo gebruiken personen met verward gedrag geweld, tot doodslag aan toe, laten zij gasleidingen open staan met ontploffingen tot gevolg en wordt er bijvoorbeeld met messen gezwaaid. 

Luister ook De Social Podcast met directeur Communicatie en nieuwe media van de Landelijke Politie: