Korpschef Akerboom eist snelle invoering taser: Geweld lijkt onuitroeibaar

UpdateDe korpschef van de Nationale Politie, Erik Akerboom, eist dat agenten een stroomstootwapen mogen gaan gebruiken. Die eis volgt op de stijgende onvrede binnen het politiekorps over het toegenomen geweld op straat. 

Afgelopen vrijdag werd bijvoorbeeld nog een agent in Rotterdam bewusteloos geslagen door een man uit een trouwstoet. Akerboom zegt in de krant dat hij er alles aan heeft gedaan, maar dat de goedkeuring moet komen uit Den Haag. Hij zegt veel e-mails van gefrustreerde agenten te krijgen. ,,Hun frustratie is ook mijn frustratie. Meer dan eens per uur wordt een agent belaagd. Het geweld lijkt onuitroeibaar.”

Volgens de korpschef moet het stroomstootwapen helpen bij het herstellen van het gezag. ,,Het is effectief om geweld te stoppen en werkt bovendien preventief.” 
Verschillende politiekorpsen hebben de taser al twee jaar gebruikt in een proef. Daarom moet de regering nu een besluit nemen over het stroomstootwapen, vindt Akerboom.

Quote

Meer dan eens per uur wordt een agent belaagd. Het geweld lijkt onuitroei­baar

Erik Akerboom

Het ministerie van Justitie en Veiligheid liet eerder onderzoek doen naar de gezondheidseffecten van het stroomstootwapen. Dat betrof geen nieuw onderzoek, maar een samenvatting van eerdere studies in de rest van de wereld.

Het Wetenschappelijk Documentatie en Onderzoeks Centrum (WODC) concludeerde dat de gezondheidsrisico’s beperkt zijn, maar plaatste daar wel kanttekeningen bij. Zo zijn de onderzoeken op relatief kleine groepen uitgevoerd, en waren de proefpersonen gezond. Het WODC stelde dat het ‘nauwelijks verantwoord is om de gevonden gezondheidsuitkomsten te vertalen naar de Nederlandse situatie’.

Minister Ferd Grapperhaus heeft eerder aangegeven in november met een officiële reactie te komen op het onderzoek. Wel heeft hij zich al eerder positief uitgelaten over het stroomstootwapen.

Een manier waarop de taser effectief kan worden ingezet, is hieronder te zien. Agenten hielden eerder dit jaar in Zwolle een man aan die voor onrust zorgde rond een treinstation.

Volledig scherm
Korpschef Erik Akerboom. © ANP
Volledig scherm
Het stroomstootwapen zou aan 17.000 agenten moeten worden verstrekt. © Politie