Volledig scherm
Korpschef Erik Akerboom staat de media te woord over de viering van oud en nieuw. Rond de jaarwisseling is meer geweld gebruikt tegen politie en hulpverleners. © ANP

Korpschef Akerboom wil harder straffen en alleen nog veilig siervuurwerk in de verkoop

UpdateDe politie heeft de afgelopen jaarwisseling opnieuw te maken gehad met meer geweld. Dat zegt korpschef Erik Akerboom. De korpschef pleit ervoor om voortaan alleen nog veilig siervuurwerk toe te staan waar niet mee gegooid kan worden.

Tijdens de vorige jaarwisseling bedroeg het aantal incidenten tegen politiemensen 59. Akerboom heeft nog geen exacte cijfers over dit jaar, maar weet wel dat het er in elk geval meer zijn. De politie gebruikt dit jaar een nieuwe, mobiele registratie van geweld tegen agenten. Daarom zijn er nu nog geen exacte aantallen bekend.

Akerboom noemt het geweld tegen agenten onacceptabel. ,,Brandweermensen zijn tijdens bluswerkzaamheden belaagd met vuurwerk en stenen en moeten beschermd worden door de ME. Dit mag nooit normaal worden. Dat is te gek voor woorden.” De jaarwisseling omschrijft hij als ‘onrustig met veel incidenten, met ook veel aanvallen op politiecollega’s.’

Duindorp

Wel zegt hij verheugd te zijn dat al te grote incidenten in Den Haag en met name in Duindorp zijn uitgebleven. ,,De situatie was daar beheersbaar dankzij de inzet van vele diensten. En we hebben de raddraaiers eruit kunnen halen.”

De korpschef pleit voor het vieren van een ander soort oud en nieuw. “We moeten alleen nog maar veilig siervuurwerk gaan verkopen waar niet meer mee gegooid kan worden. Daarnaast moeten we alleen nog grote gezamenlijke evenementen gaan houden waar vuurwerk wordt afgestoken, en harder straffen om deze trend doorbreken.”

Volgens Akerboom is er al geruime tijd een opgaande lijn van geweld tegen politiemensen en hulpverleners zichtbaar, die tot steeds meer ontwrichting en tot weerstand in de samenleving leidt. Daarnaast ziet hij echter ook een verdere toename van de vuurwerkverkopen tot een recordhoogte van 77 miljoen euro. Hij bespeurt desondanks een langzame kentering - ook in de politiek - waarbij de bereidheid ontstaat om de jaarwisseling anders en ordelijk te laten verlopen.

Brandweer

Het aantal keren dat brandweerkorpsen deze jaarwisseling moesten uitrukken, is voor het tweede jaar op rij toegenomen. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van Brandweer Nederland onder 25 regio’s. De brandweer kreeg in totaal 4340 meldingen. Dat is een toename van 118 incidenten ten opzichte van de vorige jaarwisseling.

Volgens voorzitter Stephan Wevers is er veel inspanning geleverd om het aantal incidenten naar beneden te brengen. ,,We zitten weer op het niveau van vijf jaar geleden. De dalende trend is gekeerd. Als we de cijfers van de afgelopen jaren op een rij zetten, dan kunnen we concluderen dat alle inspanningen weinig rendement opleveren. Dit baart ons zorgen”, aldus Wevers.

Verbod op consumentenvuurwerk

Alle incidenten roepen opnieuw de vraag op hoe het verder moet met consumentenvuurwerk. GroenLinks slaat de handen ineen met de Partij voor de Dieren om consumentenvuurwerk te verbieden. De PvdD presenteerde maandag al een plan voor een initiatiefwet. De partijen besluiten daarin samen op te trekken, meldt GroenLinks

,,Het is vreselijk dat de jaarwisseling keer op keer uit de hand loopt”, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Het is onacceptabel dat hulpverleners bedreigd worden, bekogeld worden met vuurwerk en daardoor hun werk niet kunnen doen.” Deze jaarwisseling werd een recordbedrag uitgegeven aan vuurwerk.

Het kabinet is nog niet voor een algemeen verbod. De linkse partijen willen daarom dat het vanuit de Tweede Kamer wordt geregeld. Daarbij moet ‘kindervuurwerk’, zoals sterretjes, wel toegestaan blijven. Ook georganiseerde vuurwerkshows, bijvoorbeeld door gemeenten, worden dan niet verboden.