Een laagje ijs beschermt fruitbomen tegen de vorst.
Volledig scherm
Een laagje ijs beschermt fruitbomen tegen de vorst. © ANP

Koude lucht uit Rusland zorgt voor meer vorstdagen in maart dan in februari

De maand maart krijgt naar verwachting meer vorstdagen dan februari. Dat meldt Weerplaza. De komende periode staan namelijk een viertal koude nachten op het programma. Dat betekent dat de fruittelers in Nederland de beregeningsinstallatie weer aan kunnen zetten. 

,,Afgelopen nacht heeft het landinwaarts op veel plaatsen licht gevroren. De komende dagen worden op meer plaatsen koude nachten verwacht”, meldt Diana Woei van Weerplaza. 

Met een oostenwind wordt sinds afgelopen zaterdag droge en koude lucht van uit Rusland aangevoerd. De temperatuur kan vooral in de nacht naar woensdag in het oosten van het land dalen tot min 5. Mocht het kwik onder de 5,4 graden komen dan worden de nachten zelfs kouder dan de afgelopen winter! De kans dat dit gaat gebeuren is vrij groot gezien de ideale omstandigheden voor koude nachten: weinig wind en bewolking.

,,De laatste wintermaand februari is uitzonderlijk zacht en nat geweest. De maandgemiddelde temperatuur bedraagt 7,2 graden terwijl 3,3 graden normaal is”, aldus Woei. ,,Door het wisselvallige en winderige weer telde februari in De Bilt slechts twee vorstdagen, tegen 13 normaal.” Er waren in februari geen ijsdagen (dagen waarop de temperatuur het gehele etmaal niet boven het vriespunt uitkomt), tegen twee normaal.

Als de weersverwachting uitkomt, krijgt maart dit jaar zes vorstdagen, dus vier meer dan februari. Normaal telt maart acht vorstdagen. Vorst in de nacht is overigens vrij gebruikelijk in het voorjaar. Tot en met de ijsheiligen, dat is halverwege mei, is vorst in de nacht mogelijk. 

Thermofysioloog Hein Daanen (Vrije Universiteit) onderzoekt hoe ons lichaam reageert op koude temperaturen. Bekijk hieronder een college waarin hij uitlegt waarom het goed is om jezelf soms bloot te stellen aan extreme temperaturen.

  1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
    PREMIUM

    Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

    De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.