Koudste septembernacht in 47 jaar

videoDe nacht van zaterdag op zondag was de koudste septembernacht sinds 1971. Op het weerstation Twenthe (bij Enschede) daalde het kwik naar -1,5 graden. Ook op andere plaatsen kwam het in de nacht tot lichte vorst. In Woensdrecht daalde de temperatuur naar -0,8 graden, in het Limburgse Ell naar -0,2 graden. 

In 1971 werden nachttemperaturen van -2,2 en -2,4 graden gemeten.
De vorst is vroeg dit jaar, aldus Weeronline. Normaal dient de eerste lokale vorst na de zomer zich pas in de tweede helft van oktober aan. Dat de temperatuur dit jaar zo vroeg tot onder nul kon duiken is een toevallige samenloop van omstandigheden. We zitten in de koude lucht en daarnaast zorgt een hogedrukgebied voor zeer rustige omstandigheden waarin het flink kan afkoelen. Op sommige plaatsen zijn zelfs al strooiwagens uitgereden om gladde wegen te voorkomen.

Na een koude nacht begint deze zondag zonnig. Maar al snel ontstaan er stapelwolken en neemt in de loop van de dag de kans op een bui toe. Het wordt 15 tot 17 graden. Morgen is het typisch Nederlands weer met zon, stapelwolken en enkele buien. Met 13 tot 14 graden is het fris voor begin oktober. De dagen daarna blijft het licht wisselvallig. Later in de week komt de zon weer iets vaker tevoorschijn.

Volledig scherm
Afgelopen nacht vroor het op sommige plaatsen. Foto ter illustratie © Paul Rapp
  1. Man (77) maakte schaamteloos misbruik van jonge Thaise meisjes

    Man (77) maakte schaamte­loos misbruik van jonge Thaise meisjes

    Een 77-jarige Nederlander heeft vandaag bij de rechtbank in Zwolle een gevangenisstraf van vier jaar tegen zich horen eisen, omdat hij jonge kinderen seksueel zou hebben misbruikt in Thailand en de Filipijnen. De man had honderden zelfgemaakte afbeeldingen en video’s van kinder- en dierenporno in zijn bezit. ,,Hij wist dondersgoed dat de kinderen in een uitzichtloze situatie zaten en maakte hij daar schaamteloos misbruik van”, aldus de officier van justitie.