Volledig scherm
Goed krabben voorkomt gevaarlijke situaties. © ANP

Krabben of betalen: wie zijn auto niet ijsvrij maakt, riskeert een torenhoge boete

Nu de temperaturen 's nachts onder het vriespunt dalen, hebben automobilisten in heel Nederland de ijskrabbers weer tevoorschijn gehaald. Wie besluit toch met ijs op de ramen of spiegels de weg op te gaan, riskeert een boete die kan oplopen tot honderden euro's. 

De boete voor het rijden met onvoldoende zicht bedraagt 230 euro. Daarbovenop kun je een boete van 140 euro krijgen wanneer de spiegels bevroren zijn. Als je de weg op gaat zonder je auto ijsvrij te maken, kan je dat dus 370 euro kosten.

Agenten beoordelen zelf wanneer een automobilist niet voldoende zicht heeft. Daarvoor bestaan geen harde richtlijnen. Zo gaf de Twentse wijkagent Peter Withag vandaag een bekeuring aan een automobilist die wél zijn zijruiten had gekrabd. ,, Ik vind dat de bestuurder onvoldoende zicht heeft", schreef hij bij de foto's op Twitter. In heel het land controleerde de politie vandaag streng op bevroren ruiten en spiegels.

Lees verder onder de tweet

Wegenwacht

De vorst geeft automobilisten vandaag veel kopzorgen. De Wegenwacht van de ANWB moest voor het middaguur al 2.000 keer uitrukken. Met name problemen met de accu, bevroren portieren en kapotte ruitenwissers komen veelvuldig voor. ,,We hadden ons natuurlijk voorbereid op meer incidenten door de vorst, maar het is nog veel drukker dan verwacht'', zegt een woordvoerder van de ANWB. Voor het einde van de dag verwacht de ANWB 4.500 incidenten. Op een normale dag moet de pechhulp 3.000 keer uitrukken.

De gladheid leidde ook tot ongelukken. In onder meer Stedum en Lelystad raakten auto's van de weg. In Den Helder reed een automobilist in een tunnel een fietser aan na de controle over het stuur te hebben verloren. De fietser ging gewond naar een ziekenhuis.