Krachtige windhoos raast door Amsterdam

videoEen windhoos is vanavond over het centrum van Amsterdam geraasd. Het natuurverschijnsel heeft op verschillende plekken in de stad voor schade gezorgd. Veiligheidsregio laat weten dat de wervelwind een bootje heeft meegesleurd en dat er een boom op een fietspad is gevallen.

Veel mensen melden op sociale media kleine schadegevallen en plaatsen spectaculaire filmpjes. Daarop is te zien dat de windhoos met grote snelheid over gebouwen en water gaat.

,,Op deze beelden zie je duidelijk hoe fel hij tekeer ging boven het water”, laat Weerplaza weten. ,,Gelukkig was er maar korte tijd contact met het oppervlak. De windhoos was dus van erg korte duur.”

Supercell

Vermoedelijk ging het hier om een supercell. Dat is een bijzondere krachtige onweersbui die extreme weerfenomenen kan veroorzaken, zoals windstoten tot honderdvijftig kilometer per uur of meer.

Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Tornado

Niet alleen Nederland, maar ook het zuidwesten van Luxemburg werd vanavond getroffen door een extreem weerfenomeen: een tornado. De krant Tageblatt meldde dat zes mensen lichtgewond raakten en dat veel bomen en elektriciteitspalen zijn omgewaaid.

De hulpdiensten hebben een crisiscentrum ingericht waar inmiddels honderden telefoontjes zijn binnengekomen. Vooral in de plaatsen Kaerjeng, Petange en Rodange is veel schade. 

In veel straten liggen bomen en materiaal dat van huizen is gewaaid. Een inwoonster van Petange zei dat alle bomen in haar tuin zijn ontworteld.

Volledig scherm
Foto ter illustratie © JSMultimedia
  1. Ooggetuigen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

    Ooggetui­gen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

    De 44-jarige advocaat Derk Wiersum die vanochtend vlak voor zijn huis in Amsterdam is geliquideerd, is ten minste twee keer onder vuur genomen door een jongen met een hoodie. Dat zegt een buurtbewoner die vlakbij de plaats delict woont tegen deze nieuwssite. Volgens andere omwonenden stond de echtgenote van de raadsman bij het slachtoffer toen de hulpdiensten arriveerden. ,,Ik hoorde twee harde knallen en zag daarna een jongen langs mijn huis rennen.”
  2. Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbeveiliging

    Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbe­vei­li­ging

    De 44-jarige advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum, was bezig particuliere persoonsbeveiliging te regelen. Hij had geen vertrouwen in bescherming door politie en justitie en sprak met collega’s over de noodzaak van beveiliging. Eén collega zou hierover volgende week een gesprek hebben met persoonsbeveiligers. Tot vorige week werd de advocaat in elk geval niet beveiligd, melden goed ingevoerde bronnen. Vanochtend werd hij in de straat waar hij woonde doodgeschoten.