Krachtige windhoos raast door Amsterdam

videoEen windhoos is vanavond over het centrum van Amsterdam geraasd. Het natuurverschijnsel heeft op verschillende plekken in de stad voor schade gezorgd. Veiligheidsregio laat weten dat de wervelwind een bootje heeft meegesleurd en dat er een boom op een fietspad is gevallen.

Veel mensen melden op sociale media kleine schadegevallen en plaatsen spectaculaire filmpjes. Daarop is te zien dat de windhoos met grote snelheid over gebouwen en water gaat.

,,Op deze beelden zie je duidelijk hoe fel hij tekeer ging boven het water”, laat Weerplaza weten. ,,Gelukkig was er maar korte tijd contact met het oppervlak. De windhoos was dus van erg korte duur.”

Supercell

Vermoedelijk ging het hier om een supercell. Dat is een bijzondere krachtige onweersbui die extreme weerfenomenen kan veroorzaken, zoals windstoten tot honderdvijftig kilometer per uur of meer.

Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Tornado

Niet alleen Nederland, maar ook het zuidwesten van Luxemburg werd vanavond getroffen door een extreem weerfenomeen: een tornado. De krant Tageblatt meldde dat zes mensen lichtgewond raakten en dat veel bomen en elektriciteitspalen zijn omgewaaid.

De hulpdiensten hebben een crisiscentrum ingericht waar inmiddels honderden telefoontjes zijn binnengekomen. Vooral in de plaatsen Kaerjeng, Petange en Rodange is veel schade. 

In veel straten liggen bomen en materiaal dat van huizen is gewaaid. Een inwoonster van Petange zei dat alle bomen in haar tuin zijn ontworteld.

Volledig scherm
Foto ter illustratie © JSMultimedia
  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”