Krakers van Amsterdams ADM-terrein vechten ontruiming aan

VideoDe bewoners van het ADM-terrein in Amsterdam vechten de ontruiming van hun kunstenaarsdorp aan bij de rechter. Dinsdagochtend om 11 uur dient een kort geding in Amsterdam tegen zowel de Nederlandse staat als de gemeente Amsterdam, zegt hun advocaat Emile Tamas.

Het doel is de ontruiming, die vanochtend begon en vanmiddag werd afgerond, te verbieden en om de weggestuurde bewoners te laten terugkeren, in ieder geval totdat het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties (VN) een besluit heeft genomen over het gebied waar de krakers naartoe moeten.

Amsterdam heeft de ADM-bewoners een tijdelijke alternatieve locatie aangeboden in Amsterdam-Noord. Tamas zei dat hij vanochtend vroeg via de piketrechter nog heeft geprobeerd de ontruiming, die vlak daarna begon, te staken via een ordemaatregel. Tot zijn verbazing werd dat afgewezen.

Slijptol in toegangshek

Handhavers van de gemeente Amsterdam openden vanochtend het toegangshek met een slijptol en zetten de eerste bewoners uit. De ongeveer 40 handhavers hoopten dat de bewoners vrijwillig wilden vertrekken. Bij de actie was ook politie aanwezig en stonden enkele lege ME-busjes klaar.

Binnen de hekken van het ADM-terrein, dat eenentwintig jaar geleden is gekraakt, woonden tientallen mensen die eigenlijk op eerste kerstdag al weg hadden moeten zijn. Inmiddels zijn alle krakers weggehaald.

De bewoners krijgen een tijdelijke alternatieve locatie aangeboden op de slibvelden in Noord. Een deel van de ADM’ers is hier al naartoe verhuisd. De ADM’ers kunnen maximaal twee jaar op de slibvelden blijven. Daarna moeten ze uitwijken naar Almere.

De bewoners die nog op het ADM-terrein waren, klampten zich vast aan een brief die het Mensenrechtencomité van de VN in de laatste week van 2018 naar de gemeente stuurde. Er waren bij het comité klachten binnengekomen over de slibvelden als alternatieve locatie - het comité vroeg het terrein niet te ontruimen totdat ze onderzoek zouden hebben gedaan.

‘Schocking’

,,Het is ontzettend intimiderend en bedreigend wat er nu gebeurt’', zei een van de bewoners, die met zijn fiets vertrok. Hij had niet gezien dat er geweld werd gebruikt, maar liet een trailer met spullen achter.  ,,Het is wel echt shocking. Mijn huis, mijn alles is nu daar en al mijn vrienden en familie. De afgelopen dagen was er een sfeer van saamhorigheid, maar velen waren ook gespannen. Ik hoop nog steeds dat het niet de laatste dag hier is geweest.’’

Eigenaar van het terrein Ferry Sint van Chidda was opgelucht: “Het jaar begint goed voor ons. Eindelijk is het zo ver na 21 jaar. We kunnen nu ook dit terrein verhuren.”

Niet zomaar gewonnen

Een aantal krakers gaf zich niet zomaar gewonnen. Zo hadden vijf personen zichzelf vastgeketend aan een kunstwerk op het terrein. Ook hing er iemand in een kooi boven de grond in een loods en zat er een bewoner in een ‘ufo op poten’. Een speciaal team van de ME moest ze losmaken.

Het eerste pand op het terrein is inmiddels gesloopt. Nadat was geconstateerd dat het leeg was, is het overgedragen aan de eigenaar van het terrein, Chidda Vastgoed. Die ging meteen tot de sloop over, om te voorkomen dat het gebouw opnieuw wordt gekraakt.

21 jaar ADM

Met de ontruiming van het ADM-terrein komt na 21 jaar een einde aan de bewoning van het 42 hectare grote stuk grond, dat in 1997 werd gekraakt. Er ontstond een kunstenaarsdorp waar gezinnen met kinderen kwamen wonen en festivals werden georganiseerd. In 2015 werden 130 bewoners geteld.

Na een tot de Raad van State uitgevochten conflict moesten de bewoners plaatsmaken voor de huurders die eigenaar Chidda heeft gevonden. Om te beginnen zal Koole Maritiem er neerstrijken, een bedrijf uit Vijfhuizen dat schepen sloopt.

Daarmee voldoen de plannen van Chidda volgens de rechter aan het kettingbeding dat op de grond rust, sinds de gemeente die in 1970 goedkoop van de hand deed om de scheepsbouw te redden. De ADM’ers zijn bezorgd dat het terrein uiteindelijk toch voor andere bedrijvigheid wordt gebruikt, zodat de waarde van de grond door het dak gaat.

Volledig scherm
Handhavers staan klaar om naar binnen te gaan. © Hanneloes Pen