Volledig scherm
© ANP

Krediet Van Rijn raakt snel op: 'Al 9 maanden drama'

De politieke steun voor staatssecretaris Van Rijn brokkelt pijlsnel af door de pgb-problemen. Zelfs het geduld van regeringspartij VVD raakt op. De liberalen zijn het zat Van Rijns zwalkende beleid te verdedigen. ,,Er is absoluut geen foutmarge meer.''

Quote

Van Rijn doet zijn best, maar we zitten al 9 maanden met een drama rond de uitbeta­ling van de persoonsge­bon­den budgetten

VVD

Vandaag moet staatssecretaris Van Rijn zich voor de achtste keer verantwoorden in de Kamer voor de pgb-malaise. Een gedeelte van de Tweede Kamer steunde al een motie van wantrouwen tegen hem. Tot nu toe heeft de VVD in dit hoofdpijndossier Van Rijn steeds verdedigd tegen aanvallen van de oppositie. Maar daar komt een einde aan.

,,Van Rijn doet zijn best, maar we zitten al 9 maanden met een drama rond de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten," zegt een VVD'er. ,,We krijgen nu te horen dat verbeter- en herstelplannen nog tot diep in 2016 duren. Deadlines voor gemeenten verschuiven telkens. Het is bijna niet meer uit te leggen."

Volgens de liberaal, die anoniem wil blijven, heeft het vertrouwen in Van Rijn 'een flinke deuk' opgelopen. ,,Er is absoluut geen foutmarge meer. Het geduld bij de VVD raakt op en we gaan ons harder opstellen. De PvdA zal hem volmondig moeten steunen, wij zijn daar klaar mee."

De eerste maanden van dit jaar kregen duizenden zorgverleners niet, te veel of te weinig pgb-geld binnen door computerproblemen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Nu zou 95 procent van de declaraties op tijd, binnen 10 werkdagen, uitbetaald worden. Toch blijft het behelpen met de it-systemen.

Volledig scherm
© anp

Mes op de keel
Verder meldde het AD in augustus dat wethouders ineens het mes op de keel kregen om een herbeoordeling van 125.000 pgb's vóór 1 oktober af te ronden. Ze hadden daar eerst tot eind dit jaar voor.

Oorzaak van alle haast: de SVB kon de gegevens alleen vóór de start van 2016 verwerken als alle geautomatiseerde stukken op tijd binnen waren. Na protest van gemeenten kregen die uiteindelijk extra tijd voor 'keukentafelgesprekken'.

Het verdient allemaal geen schoonheidsprijs. Momenteel werkt de PvdA'er aan simpeler, klantvriendelijker it-systemen en betere informatievoorziening volgend jaar. Dan zal de verwerking van pgb's niet meer vastlopen, hoopt hij.

Schadevergoeding
Zijn communicatie blijft echter een verbeterpunt. Afgelopen vrijdagmiddag, vlak voor het weekend, stuurde Van Rijn nog snel een karrevracht rapporten naar het parlement. Daaruit bleek dat de beloofde schadevergoeding van 200 euro per budgethouder niet gul is, omdat ruim de helft (56 procent) meer dan 250 euro schade heeft.

Ook kreeg Van Rijn het advies de SVB een 'opleverplanning van de ict-voorzieningen voor de Aanpak jaarovergang' te laten maken. Critici reageren daar geschokt op: die planning blijkt er begin september dus nog helemaal niet te liggen.

CDA'er Mona Keijzer wilde staatssecretaris Van Rijn al enkele maanden geleden naar huis sturen. ,,We moeten het met deze man doen, tot een meerderheid hem wegstemt."

  1. Ervaringsdeskundigen Jeske en Tess maken survivalgids voor thuiszitters
    Video

    Ervarings­des­kun­di­gen Jeske en Tess maken survival­gids voor thuiszit­ters

    De twee vriendinnen Jeske Troost en Tess Janssen zijn twee zelfbenoemde ‘professionele thuiszitters'. Jeske kampt met een zeldzame ziekte waardoor haar botten sneller breken en Tess zat lange tijd thuis na twee opeenvolgende ongelukken. Ze maakten een survivalgids om de lastige quarantaine-periode vanwege het coronavirus thuis goed door te komen. ,,Als iemand weet hoe dat moet, dan zijn wij dat wel.’’