Krijg jij ook de hele dag statische schokken? Dit kun je eraan doen
Een schok van jewelste als je de deurklink vastpakt, een blaadje uit de printer haalt, de kat aait of je collega een hand geeft. Een elektrische schok kan je onverwacht een flinke opdonder geven. Sommige mensen hebben er veel meer last van dan anderen. Waarom? En wat kan je eraan doen?
Waarom krijg je een statische schok?
Statische elektriciteit ontstaat wanneer isolerende materialen in contact komen met elkaar. Als jij bijvoorbeeld de hele dag op je bureaustoel zit te schuiven, ontstaat er wrijving tussen de stof van je broek en de stof van je stoel. Hierdoor word je elektrisch geladen.
Normaal vloeit deze elektrische lading meteen de aarde in, maar soms lukt dat door bepaalde (lucht)omstandigheden niet. Hoe kouder het is, hoe meer last sommige hebben van statische schokken. Dat komt omdat koude lucht minder vocht bevat, waardoor er meer wrijving ontstaat.
Zodra je dan een geleidend voorwerp aanraakt, zoals bijvoorbeeld de kat, de printer of het liftknopje, ontstaat er een ontlading en krijg je een schok. Soms zelfs met vonk en al. De statische elektriciteit kan oplopen tot 4000 of 5000 Volt.
Ik ga voordat ik iets uit de printer haal of iemand een hand geef altijd even tegen de kantoorplant aanstaan
Hoe voorkom je die elektrische schok?
Ans Noordink (45) uit Haaksbergen heeft een oplossing. Op haar werk heeft ze namelijk veel last van statische schokken. ,,Als ik op een knopje van de printer druk, zie je gewoon een vonkje. Je voelt het echt, als een soort speldenprikje." Per toeval heeft Ans ontdekt hoe ze er vanaf komt: ,,Ik ga voordat ik iets uit de printer haal of iemand een hand geef altijd even tegen de kantoorplant aanstaan die naast de printer staat. Dan ontlaad ik even, en kunnen we weer door."
Gelukkig voor Ans (en haar collega's) is het niet zó erg dat ze de hele dag noodgedwongen staat te knuffelen met de planten op haar werk. Heel veel last van al die statische schokken heeft ze dan ook niet. ,,Het is wat het is en ik ben het gewend. Ik heb al last van statische schokken zolang ik me kan herinneren."
Thuis, met haar katten, let ze er wel extra op. ,,Ik probeer mijn katten niet bij de oortjes te aaien, want dan krijgen ze een schok en zie ik echt dat ze er last van hebben." De mate van statische ontlading is bij Ans daarbij seizoensgebonden, net als bij veel andere mensen.
Statisch in de winter
Waarom ben je vaker statisch in de winter dan in andere seizoenen? Heel simpel: droge lucht is één van de grootste oorzaken van statische elektriciteit en in de winter is de luchtvochtigheid nu eenmaal lager dan in de zomer.
Bovendien staat op veel plekken de verwarming aan - hoewel door de hoge gasprijzen wellicht wat minder dan in andere jaren - wat er weer voor zorgt ervoor dat de lucht droger wordt. Op veel kantoren ligt daarbij vloerbedekking en wordt de luchtvochtigheid niet gecontroleerd, waardoor mensen er op het werk meer last van hebben dan thuis.
Bij de één wel, de ander niet
Niet iedereen heeft er even veel last van. Dat komt dikwijls omdat de weerstand van de huid verschilt per persoon. Heb je bijvoorbeeld een droge huid, gebruik je geen wasverzachter en loop je altijd op rubberen zolen? Dan zou je er sneller last van kunnen hebben. Een vette huid zou namelijk meer weerstand hebben, waardoor de elektrische lading niet snel een uitweg vindt en de lading als het ware bij je houdt. Voor Ans gaat dat argument alleen niet op: ,,Ik heb geen droge huid, gebruik wasverzachter, en ik heb het ook als ik op blote voeten loop." Gelukkig voor Ans is zij op haar werk gezegend met een plant.
Kijk hier hoe dit jongetje een nieuw kapsel krijgt op de glijbaan:
Dit artikel verscheen eerder op deze site in februari 2018. Het artikel is geactualiseerd op 13 december 2022.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMMet video
Op Bonaire hoort Amalia overal haar eigen naam
De introductiereis van prinses Amalia met haar ouders op de Antillen begon zaterdag echt op Bonaire. Conclusies na een dag in het spoor van de bedreigde prinses op het eiland: de beveiliging is zichtbaar groot, overal waar Amalia komt klinkt haar naam en ze deinst, net als haar ouders, niet terug voor een dansje. -
OM eist opnieuw levenslang tegen verdachten moord advocaat Derk Wiersum
Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in hoger beroep een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de twee verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
Nieuw reisadvies voor Turkije: vermijd grote demonstraties
Nederlanders in Turkije kunnen demonstraties en andere grote bijeenkomsten beter vermijden omdat deze gewelddadig kunnen worden. Er is een toenemend risico op demonstraties tegen Nederland, staat in een nieuw reisadvies voor Turkije van het ministerie van Buitenlandse Zaken. -
-
-
met foto's
Prinses Amalia met ouders aangekomen op Bonaire voor rondreis van twee weken
Samen met haar ouders, koning Willem-Alexander en koningin Máxima, stapte prinses Amalia vanmiddag (plaatselijke tijd) uit het regeringstoestel op Bonaire. Het bezoek van bijna twee weken aan de Antillen is daarmee officieel begonnen. Het bezoek is bedoeld om de 19-jarige prinses te introduceren op alle zes de afzonderlijke eilanden. -
Zo voorkom je die irritante statische schok als je uit de auto stapt
Statische elektriciteit kan ervoor zorgen dat het simpelweg aanraken van een autoportier uitermate pijnlijk wordt. De kenmerken zijn bekend: een kleine blikseminslag, vergezeld van een knetterend geluid én een pijnlijke steek. Hoe kom je eraan en - belangrijker nog - hoe kom je ervan af?