Volledig scherm
© Shutterstock

Krijgsmacht zet omstreden motorrijders aan de kant

Militairen die lid zijn van omstreden motorclubs zijn niet langer welkom bij het leger. Defensie heeft tenminste vier militairen laten weten dat hun verklaring van goed gedrag wordt ingetrokken, wat in de praktijk neerkomt op ontslag.

Quote

Ik word hier beticht van zware criminali­teit, maar daar moet de rechter iets van vinden. En dat is in ons geval nooit gebeurd. Dat vind ik nogal iets

Militair en vice-president van de Veterans MC

Drie anderen zijn inmiddels uitgenodigd voor een gesprek. Hen dreigt hetzelfde te overkomen. Het gaat om twee militairen die lid zijn geweest van de inmiddels verboden motorclub Satudarah. Twee anderen hebben banden met de Hells Angels, drie zijn lid van de Veterans MC.

Het leger worstelt al jaren met een grote groep motorrijders van omstreden clubs die militair zijn. Van de 50 motorrijders in overheidsdienst werken er 27 bij Defensie. De krijgsmacht is ze liever kwijt dan rijk, omdat diverse clubs in verband worden gebracht met intimidatie, afpersing, geweld, drugshandel en vuurwapenbezit. Dat gaat niet samen met een vertrouwensfunctie als militair, vindt Defensie.

Jaren geleden is commandanten al opgedragen om gesprekken te voeren met de motorrijders en hen erop te wijzen dat het onwenselijk is als ze geen afstand nemen van de clubs. En duidelijk te maken dat het mogelijk tot disciplinaire maatregelen kan leiden. Nu is een aantal procedures in gang gezet waarmee mensen daadwerkelijk kunnen worden ontslagen.

Een van de militairen waarvan de verklaring van goed gedrag is ingetrokken is een drager van het  Kruis van Verdienste, een dapperheidsonderscheiding voor heldendaden die hij verrichtte in Afghanistan. De man is vice-president van de Veterans MC, een motorclub die er al jaren voor strijd om van de lijst van omstreden motorclubs af te komen omdat leden zelf geen strafbare feiten hebben gepleegd. Maar omdat ze geen afstand nemen van de Hells Angels, waar ze banden mee hebben, blijven ze toch op lijst van Outlaw Motorcycle Gangs van justitie staan.

Verklaring van goed gedrag ingetrokken

Opvallend is dat de commandant van deze man geen enkel bezwaar heeft tegen het lidmaatschap, zo heeft hij hem in een gesprek laten weten. De militair is een instructeur en heeft geen toegang tot vertrouwelijke informatie. Ook is hij al sinds 2010 lid van de motorclub, maar dat was tot voor kort geen probleem. De militair zelf is dan ook verbolgen over wat hem nu overkomt, heeft hij zijn commandant laten weten. ,,Ik word hier beticht van zware criminaliteit, maar daar moet de rechter iets van vinden. En dat is in ons geval nooit gebeurd. Dat vind ik nogal iets.’’

Een van de vier medewerkers van Defensie zit niet zelf bij een omstreden motorclub, maar heeft wel een partner die actief is bij de Hells Angels. De vrouw werkt al 24 jaar bij het leger en is af en toe gastvrouw bij een van de chapters. Volgens de MIVD heeft ze daardoor veelvuldig contact met leden van een omstreden motorclub. Omdat de vrouw volgens de MIVD geen volledige openheid geeft over wie precies lid zijn van haar chapter, wordt nu haar verklaring van goed gedrag ingetrokken.

Rechter

De militairen waarvoor nu ontslag dreigt, stappen volgens hun advocaten Michael Ruperti en Marijke Jongste allemaal naar de rechter. ,,Het gaat er niet om of een motorclub omstreden of verboden is, maar in hoeverre de persoon zelf een veiligheidsrisico is. Deze medewerkers hebben altijd goed gefunctioneerd en goede beoordelingen gehad en zijn loyaal naar Defensie.’’

Volgens woordvoerder Sander Kuypers van het ministerie van Defensie gaat het lidmaatschap van een omstreden motorclub niet goed samen met het beroep van militair, maar is het niet zo dat elke motorrijder zijn baan zal verliezen. Dat hangt onder meer af van de loyaliteit van de medewerker, het veiligheidsbewustzijn en de integriteit. Ook benadrukt Kuypers dat medewerkers er zelf voor kiezen om afstand te doen van de motorclubs waardoor de uitkomst van het veiligheidsonderzoek anders zou kunnen uitvallen.

Of de medewerkers daadwerkelijk ontslagen kunnen worden, moet nog blijken. Bij ambtenaren bleek dat in het verleden bijzonder lastig. In 2017 lukte dat slechts twee keer. Met anderen zijn vooral gesprekken gevoerd en is een dringend beroep gedaan om te vertrekken.

Kijk hier waarom de rechter Satudarah vorig jaar heeft verboden: