Volledig scherm
Donald Pols, directeur Milieudefensie tijdens de onthulling van de grootste gebreide deken van Nederland aan Tweede Kamerleden als protest tegen het Gronings gas. © ANP

Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

De zogeheten ‘Green Deal’ van de Europese Commissie gaat milieuorganisaties niet ver genoeg. Greenpeace noemt de plannen die Brussel heeft om de EU te verduurzamen onvoldoende en te vaag. Volgens Milieudefensie houdt de commissie nog te veel taboes in stand. ,,Meer CO2-belasting heffen en intussen doorgaan met het uitdelen van tientallen miljarden subsidies voor olie, gas en kolen is dweilen met de kraan wagenwijd open’’, meent directeur Donald Pols.

Milieudefensie vindt het wel positief dat de commissie de kosten voor groener beleid eerlijk wil verdelen. Ook het plan om Oost-Europese landen financieel te steunen als ze hun kolencentrales inwisselen voor hernieuwbare energiebronnen als zon en wind, juicht de organisatie toe. Op andere punten ziet Pols nog onduidelijkheden. ,,Gaan we stoppen met de import van veevoer en biobrandstof waarvoor oerwoud wordt gekapt? Gaan we het handelsbeleid eerlijker maken, zodat mensen niet meer worden uitgebuit?’’

De organisatie toont zich verder teleurgesteld over de instandhouding van het zogeheten Energy Charter Treaty. Dat is een verdrag dat investeerders in de energiesector beschermt. Gevolg daarvan is dat ze claims kunnen indienen als overheden bijvoorbeeld kolencentrales willen sluiten die nog niet zijn afgeschreven.

Halvering

Greenpeace vindt de doelstellingen, waaronder een halvering van de CO2-uitstoot in 2030, te mager. De organisatie pleit voor het fundamenteel omgooien van het economische systeem. Ook het Wereld Natuur Fonds (WNF) ziet het als een ‘gemiste kans’ dat economische groei nog altijd vooropstaat, in plaats van een grondige systeemverandering. Wel ziet het WNF dat Brussel ‘de enorme uitdagingen erkent’, maar de organisatie stelt dat de concrete uitwerking van de plannen nog moet uitwijzen of er echt genoeg zal veranderen.

Business Europe, de spreekbuis voor het Europese bedrijfsleven, stelt in een reactie dat de plannen alleen een succes kunnen worden in combinatie met een ‘krachtige industriële strategie’. ,,Alleen concurrerende en winstgevende bedrijven zullen technologische oplossingen aandragen en banen en rijkdom genereren.’’

 1. ‘Boeing in 2009 op verzoek van Amerikanen uit de wind gehouden bij crash Schiphol’
  Poldercrash

  ‘Boeing in 2009 op verzoek van Amerikanen uit de wind gehouden bij crash Schiphol’

  Het ongeluk met de Turkse Boeing 737 in 2009 bij Schiphol had een waarschuwing kunnen zijn voor de mankementen die zich later met de Boeing 737 MAX aandienden. Maar informatie die wees op oorzaken is volgens de Amerikaanse krant The New York Times door Nederlandse onderzoekers onder druk van Amerikaanse collega’s niet in het eindrapport gezet. De krant stelt dat de verantwoordelijkheid van het Amerikaanse Boeing destijds ‘opzettelijk is begraven’.
 2. Nieuwe zwaarbewaakte gevangenisvleugel voor topcriminelen 1 maart open

  Nieuwe zwaarbe­waak­te gevangenis­vleu­gel voor topcrimine­len 1 maart open

  Er komt een extra beveiligde afdeling in een gevangenis in Nederland voor zware criminelen bij wie het gevaar bestaat dat ze binnen de gevangenismuren verdergaan met hun criminele praktijken. De nieuwe afdeling moet 1 maart open gaan. ,,Hoe meer van dit soort type gevaarlijke en roekeloze gedetineerden we binnen trekken, hoe meer plekken we hiervoor nodig hebben,” zegt minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming.