Kritiek op Kuipers na uitspraak over ‘nutteloze’ avondklok: ‘Hij kletst maar wat’
UpdateVolgens Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), heeft de avondklok geen enkel effect gehad op de ziekenhuisopnames. ,,Bij de invoering van de avondklok was de berekening dat het 10 procent zou verminderen. Als je kijkt naar het beloop van de ziekenhuisopnames in de tijd, zagen we zowel bij de invoering als bij het opschuiven geen enkel effect”, aldus Kuipers bij de RTL-talkshow Beau.
Kuipers wil niet zeggen dat de avondklok ‘voor niets is geweest’. ,,Het is een ongecontroleerd experiment. En je moest iets doen.”
Er is de nodige kritiek op de uitspraak van de baas van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Zo wijst viroloog en OMT-lid Marion Koopmans er op Twitter op dat de invoering van de avondklok plaatsvond in een tijd dat de Britse variant opkwam, en dat het verloop van de epidemie na invoering van de avondklok anders verliep dan in RIVM-modellen zonder avondklok.
Bescheidenheid
Veldepidemioloog Amrish Baidjoe wijst daar ook op, en zegt (ook op Twitter) dat het om ‘complexe materie’ gaat. Het lid van het RedTeam roept Kuipers op zich te beperken tot zaken waar hij over gaat. ,,Je hoort mij toch ook niet over distributie patiënten IC kletsen of hoe je een ziekenhuis moet runnen. Echt, bescheidenheid is ook een vak. Kuipers zegt maar wat.”
Het RIVM laat in een reactie weten te werken aan een precieze berekening over wat de gecombineerde maatregel van de avondklok en de 1-bezoekersregeling nu precies heeft opgeleverd. Tot nu toe is er altijd vanuit gegaan dat dit ongeveer een vermindering van tien procent zou zijn op het reproductie-getal - de R - van het coronavirus.
Actiegroep Viruswaarheid voelt zich in zijn strijd tegen de avondklok gesteund door uitspraken van Kuipers. ,,Verbazingwekkend. Het effect van de avondklok is niet meetbaar omdat de maatregel tegelijkertijd met andere maatregelen is genomen”, reageert Jeroen Pols, jurist van Viruswaarheid. ,,Dus waar baseer je zo’n uitspraak nu op? Maar ik vind het prima dat hij het zegt, het ondersteunt ons verhaal”, vervolgt hij.
Jurist Pols wijst erop dat er maandag een kort geding in Den Haag is tegen de avondklok. ,,Wij gaan eisen dat de Staat niet opnieuw het middel van een avondklok gaat inzetten. En daar draagt de uitspraak van Kuipers zeker aan bij.”
Toestemming registratie
De versoepelingen van coronamaatregelen die deze week zijn ingegaan, vindt Kuipers nog steeds niet bezwaarlijk. De avondklok en de bezoekbeperking tot één persoon werden toch al slecht nageleefd, denkt hij. Voor verdere versoepelingen is het ‘scherp aan de wind zeilen’, zei Kuipers eerder.
Nederland zit volgens de LNAZ-voorzitter nu op het hoogste aantal besmettelijke personen tot nu toe, ondanks dat er gevaccineerd wordt. Kuipers zei blij te zijn dat het aantal vaccinaties per week stijgt en kan uitkomen op 1,5 miljoen prikken per week, ‘zo nodig met behulp van huisartsen en ziekenhuizen’.
Kuipers is voorstander van het registreren van gevaccineerden. Daar moet een persoon nu toestemming voor geven, maar Kuipers bepleit: ,,Geef alsjeblieft toestemming, zeg ‘ja’, want die informatie is echt relevant.”
Bekijk hier het fragment bij Beau:
Einde avondklok
Vanaf gisterochtend 04.30 uur mogen Nederlanders weer wanneer ze willen op straat zijn. Het kabinet stelde eerder een avondklok in om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen in de avond tegen te gaan en zo verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
Vanaf zaterdag 23 januari mochten Nederlanders tussen 21.00 uur en 04.30 uur alleen vanwege bijvoorbeeld een medische reden of om te werken op straat zijn en moesten ze ook een schriftelijke verklaring hebben. Mensen die zonder verklaring op straat waren, riskeerden een boete van 95 euro. Op 31 maart verruimde het kabinet vanwege de zomertijd de regel met een uur. De avondklok gold vanaf toen tussen 22.00 en 04.30 uur.
Sinds de invoering van de maatregel heeft de politie ongeveer 6000 avondklokboetes per week uitgedeeld.
Bekijk hieronder onze video’s over de avondklok:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voorzichtig tasten Klaver en Kuiken mogelijkheid van nieuwe linkse fusiepartij af
Stapje voor stapje schuifelen PvdA en GroenLinks dichter naar elkaar toe. Na samenwerking in de Tweede Kamer willen de twee nu een gezamenlijke fractie in de Eerste Kamer vormen. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUM
17-jarige ging Perry (21) in auto te lijf met een mes en vermoordde hem met 42 steken
De 21-jarige Perry uit Rozenburg had geen schijn van kans toen een 17-jarige dorpsgenoot hem in zijn auto met een mes te lijf ging. Hij kon geen kant op, werd 42 keer gestoken en overleed ter plekke. Wat de tiener bezielde, blijft zelfs na de uitspraak van de rechtbank een raadsel. -
Homoseksuele mannen die veilig seks hebben met meerdere bedpartners mogen ook bloed doneren
Alle homoseksuele mannen, ook als ze meerdere bedpartners hebben, mogen vanaf 2023 gewoon bloed doneren indien ze veilige seks hebben. Niet langer worden mannen uitgesloten van het doneren van bloed of plasma vanwege hun seksuele geaardheid. Voortaan is het gedrag leidend, zo laat minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer weten. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Onveilig gevoel in de trein? App het noodnummer, of bel direct 112
Een vrouw van 19 jaar is maandag veertig minuten lang aangerand in de trein van Amsterdam naar Alkmaar. Gedurende de rit kon ze geen alarm slaan omdat er geen conducteur in de buurt was. Maar wat kun je wel doen als je je onveilig voelt? De NS wijst graag nog eens op het speciale noodnummer. -
coronavirus
Teruglezen: Corona slaat toe na feest Amerikaans stadje: 10 procent inwoners besmet
In een stadje in de VS is tien procent van de inwoners besmet geraakt na een groot indoor evenement. Het kleine ziekenhuis kan de toestroom van de patiënten nauwelijks aan. De lockdown in de Indiase hoofdstad New Delhi wordt met een week verlengd. Dit in verband met de enorme stijging van het aantal coronabesmettingen de voorbije dagen. Dit liveblog is gesloten. Het nieuwe liveblog lees hier.