Volledig scherm
Neelie Kroes © EPA

Kroes over PVV: 'Daar moet je niet mee in zee willen'

UpdateEurocommissaris Neelie Kroes wil dat de VVD een nieuwe samenwerking met de PVV uitsluit. Kroes noemt de PVV in het Algemeen Dagblad volstrekt onvoorspelbaar.

'Daar moet je niet mee in zee willen', stelt de VVD-coryfee. 'Alles hangt af van de stemming waarmee één man 's ochtends uit bed is gestapt.'

Partijleider en premier Mark Rutte noemde een eventuele nieuwe samenwerking met de PVV eerder 'zeer onwaarschijnlijk', maar wilde niets uitsluiten. Hij is wel boos op de partij, die het Catshuisoverleg liet klappen en daarmee de val van het kabinet-Rutte veroorzaakte.

Volgens Kroes gebruikt partijleider Geert Wilders 'oneliners tegen Europa die kant noch wal raken'. 'Populistischer hebben we ze niet', zegt Kroes over de PVV. 'Zelfs al zou de heer Wilders na de verkiezingen zeggen: 'O nee, ik ben ineens tot inkeer gekomen, ik heb het licht gezien en Europa is geweldig.' Dan nog kan het morgen weer anders zijn bij hem.'

Weisglas
Oud-Kamervoorzitter en VVD'er Frans Weisglas liet zaterdag weten zich te voegen bij de oproep van Kroes om de PVV uit te sluiten. Hij is altijd al tegen de samenwerking met de PVV geweest, maar dat is 'alleen maar meer geworden'. 'Ik voel me ongemakkelijk bij de enige grote partij die het woord uitsluiten niet over de lippen kan krijgen.' Verder vindt hij dat Rutte voor de formatie heel duidelijk moet zeggen wat hij van plan is met de PVV. 'Dat is een morele kwestie', aldus de oudgediende.

Zakkenvuller
Wilders liet via Twitter weten niet onder de indruk te zijn van de opmerkingen van 'de grootste zakkenvuller van Brussel', zoals hij Kroes al vaker heeft genoemd vanwege haar salaris. Ze sluit de PVV volgens hem uit omdat ze 'met de PVV haar 25.000 euro per maand kwijtraakt'.

De PVV opende onlangs een meldpunt waar mensen kunnen klagen over de hoge salarissen die Europese ambtenaren en politici ontvangen. Enkele dagen na de presentatie van het meldpunt, hadden tienduizenden mensen al gebruikgemaakt van de mogelijkheid om hun ongenoegen te uiten.

  1. Tessa maakte een film over haar overleden vader: ‘Beste therapie ooit’
    PREMIUM
    Video

    Tessa maakte een film over haar overleden vader: ‘Beste therapie ooit’

    Ze was pas twaalf. En wat weet je nou eigenlijk van je ouders als je twaalf bent? Niet veel, besefte Tessa Moors. Zou ze haar vader na zijn dood daarom snel vergeten? Wist ze wel genoeg over de man die plots uit haar leven werd weggerukt? In een poging hem beter te leren kennen, maakte ze een film over hem met de herinneringen van anderen. Haar manier van rouwverwerking. ,,En het bleek betere therapie dan al die gesprekken met de psychiater bij elkaar.’’