Volledig scherm
Fractievoorzitter Henk Krol van 50Plus. © anp

Krol over beschuldigingen: 'Niets onoirbaars gedaan'

UpdateFractievoorzitter van 50PLUS Henk Krol heeft zijn nevenfuncties op tijd gemeld bij de Tweede Kamer. Zijn partij huurt kantoorruimte bij een bedrijf van Krol, maar volgens hemzelf is daar 'niets onoirbaars aan'.

Dat zei Krol zaterdag in een reactie op berichtgeving in het Algemeen Dagblad dat hij zijn nevenfuncties niet heeft gemeld en dat hij zaken doet met zijn eigen partij. Volgens Krol heeft hij op 1 februari zijn andere bezigheden gemeld.

Zijn bedrijf verhuurt een etage aan 50PLUS omdat de partij bij de oprichting dringend om volledig ingerichte kantoorruimte verlegen zat. De huurprijs van 450 euro per maand is ver beneden de marktwaarde, stelt Krol. Zijn snel groeiende partij kon zo snel geen andere kantoorruimte met voorzieningen, onder meer een telefooncentrale, vinden. 'Ik kan met opgeheven hoofd zeggen dat ik niets onoirbaars heb gedaan. Ik ben gewoon gemakkelijk geweest tegenover de partij.'

Het AD bericht ook over de partijkrant van 50PLUS die gemaakt zou worden door een bedrijf van Krol. Hij zegt dat de krant door dezelfde drukker wordt gedrukt als de Gay Krant, voor dezelfde prijs, maar dat hij verder niets met die drukker te maken heeft.

Klacht
Oud-partijvoorzitter Jan Nagel is van plan een klacht bij de Raad voor de Journalistiek in te dienen over het deel van het AD-artikel dat gaat over het wetenschappelijk instituut van 50PLUS. Nagel vindt dat ten onrechte wordt gesuggereerd dat het instituut De Hond inhuurde omdat hij een oude bekende is van Nagel. De oud-voorzitter wijst erop dat in de tijd dat de opdrachten werden verleend Kees de Lange voorzitter was van het wetenschappelijk instituut. Als partijvoorzitter van 50PLUS was Nagel bestuurslid van het instituut.

Van het bedrag van 130.000 euro dat zijn partij in twee jaar uitgaf aan onderzoeken van De Hond ging het grootste deel naar maandelijkse onderzoeken naar consumenten- en pensioenvertrouwen onder ouderen. Volgens Nagel is het instituut zuinig omgesprongen met het subsidiegeld, dat niet volledig is gebruikt.

Het bestuur van 50Plus meldde zaterdag dat het volledige bestuur nu staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het AD had daar slechts één bestuurslid aangetroffen in de stukken.