Kroongetuigedeal bekend: 12 jaar celstraf voor Nabil B.
Het Openbaar Ministerie gaat tegen kroongetuige Nabil B. een gevangenisstraf van 12 jaar eisen in ruil voor zijn verklaringen over Nederlands meestgezochte crimineel Ridouan Taghi. De kroongetuige wordt zelf vervolgd voor vier moorden en moordplannen, maar zal een veel lagere straf dan normaal krijgen vanwege zijn belastende verklaringen.
Dat blijkt uit de kroongetuigedeal die B. heeft gesloten met het OM, waar deze nieuwssite inzage in heeft gehad. Zijn verklaringen zijn een grote overwinning voor het OM, dat de voortvluchtige topcrimineel Taghi wil laten veroordelen voor acht moorden en vier pogingen tot moord.
Kroongetuige Nabil B. heeft in totaal 41 verklaringen afgelegd, die zijn verwerkt in een dossier van ruim 1500 pagina’s. Toen in maart 2018 bekend werd dat Nabil B. in het diepste geheim met het OM en de politie had gesproken en kroongetuige was geworden, werd een week later zijn volstrekt onschuldige broer Reduan (41) doodgeschoten in het kantoor van zijn eigen bedrijf. Aangenomen wordt dat Taghi opdracht heeft gegeven voor deze vergelding. Het OM heeft toegegeven een verkeerde risicoanalyse te hebben gemaakt met betrekking tot de veiligheid van de familie van B.
De verklaringen zijn ongekend uitgebreid en gedetailleerd, en vormen in combinatie met de miljoenen gekraakte berichten die criminelen jarenlang verstuurden via versleutelde PGP-telefoons (Pretty Good Privacy) sterk bewijs tegen de organisatie van de gezochte Ridouan Taghi. Ze geven ook een ontluisterende inkijk in de communicatie die schuilgaat achter moordplannen van criminelen. Het OM ziet in Taghi, samen met de eveneens voortvluchtige Saïd Razzouki, het brein achter een gewetenloze moordbrigade die jarenlang heeft huisgehouden in de Amsterdamse en Utrechtse onderwereld. Taghi en Razzouki staan beide op internationale opsporingslijsten. Het OM heeft een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. Voor het OM en de politie is het vinden van de twee topprioriteit nummer één.
Openheid van zaken
Onderdeel van de omstreden kroongetuigedeal is dat de kroongetuige volledige openheid van zaken heeft. Hij heeft dan ook belastende verklaringen over zijn eigen rol afgelegd. B. wordt door het OM vervolgd voor het medeplegen van de moorden op de Utrechters Ranko Skekic (2016) en Hakim Changachi (2017), evenals het voorbereiden van liquidaties op Adelkarim el A. (2016) en Khalid H. (2017). Ook de deelname aan de criminele organisatie van Taghi en Razzouki wordt de kroongetuige verweten. Het OM stelt in de overeenkomst die is gesloten dat B. ‘normaal gesproken’ voor deze feiten een strafeis van 22 tot 26 jaar zou krijgen, maar in ruil voor volledige openheid krijgt hij de wettelijke maximale toegestane strafkorting. Daarbij komt het OM dus tot een strafeis van 12 jaar.
Naast de verklaringen over zijn eigen rol bij liquidaties, heeft B. ook verklaard over betrokkenheid van medeverdachten bij andere onderwereldmoorden. Het gaat dan concreet over de vergisliquidatie op Mohammed Alarasi (2014), de moord op Samir Jabli (2014), de moord op spyshophouder Ronald Bakker (2015), pogingen Ebrahim B. (2016) en de broers Chino (2016) te doden, de moord op Samir Erraghib (2016), het liquideren van onderwereldveteraan Wout Sabee (2016) en tenslotte de moord op de bekende misdaadblogger Martin Kok (2016). Voor een aantal van deze moorden heeft het OM ook aanvullend bewijs middels de gekraakte PGP-berichten.
De verklaringen van de kroongetuige worden gebruikt in het monsterproces Marengo. In totaal heeft het OM nu veertien verdachten in beeld, waarvan er twaalf vastzitten. Kroongetuige Nabil B. wordt in juli tijdens een volgende zitting in dit proces voor het eerst aan de tand gevoeld door de advocaten van de verdachten, die zullen proberen de betrouwbaarheid van de verklaringen die hij heeft afgelegd te betwisten.
‘Onevenwichtig proces’
Dit is een volkomen onevenwichtig proces
Advocaat Inez Weski, die Taghi vertegenwoordigt, zegt in een reactie dat de inhoud van de afgelegde verklaringen zeer discutabel is. ,,Je kunt veel vraagtekens zetten bij de totstandkoming van deze deal, alsook de inhoud. Het is ongelooflijk dat de verklaringen nu pas kunnen worden getoetst door de verdediging. Dit is een volkomen onevenwichtig proces.”
De advocaat van Nabil B. wil geen reactie geven op de afgesloten deal. Een woordvoerder van het OM wil ook niet reageren, maar zegt wel dat het OM baalt dat de kroongetuigedeal nu uitlekt via deze nieuwssite. ,,Wij willen vooruitlopend op de volgende zitting niet reageren en vinden het vervelend dat dit nu naar buiten komt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
PREMIUM
Piek van zomercoronagolf lijkt in zicht, maar wat gebeurt er daarna?
Nederland nadert mogelijk het hoogtepunt van de zomerse coronagolf, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zijn we daarmee definitief van de corona-ellende verlost, of zitten er nog addertjes onder het gras? -
met video
Automobilisten krijgen waarschuwingssysteem voor ambulances
De overheid gaat samenwerken met de leveranciers van navigatiesystemen en autofabrikanten om automobilisten beter te waarschuwen voor politieauto's, brandweerwagens of ambulances die met spoed onderweg zijn. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is Nederland het eerste Europese land dat een dergelijke samenwerking realiseert. -
PREMIUM
'Aanjager' moord Peter R. de Vries gearresteerd: 'Deze hond moet je hebben', schreef Krystian M.
De man die op afstand de twee verdachten aanstuurde van de moord op Peter R. de Vries, is volgens justitie de 27-jarige Krystian M. uit het Gelderse Ochten. Hij is maandag aangehouden in zijn cel. Hij zat al vast voor een poging tot moord in Zeewolde in oktober 2021. De nabestaanden reageren verheugd op de arrestatie. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas.
-
PREMIUMcolumn
Ik snap dat Helder met haar rug tegen de muur staat, maar dat ligt ook aan de VVD
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
PREMIUM
Advocaten Nabil B.: 'Kroongetuigen lopen onnodig gevaar bij OM-deal, laat beveiliging aan deskundigen’
Kroongetuigen die een deal maken met het Openbaar Ministerie, lopen onnodig veel gevaar. Daarom moet er snel een externe commissie komen die over de veiligheid van deze getuigen en hun familie onderhandelt. Dat zeggen de advocaten Onno de Jong en Peter Schouten, die zelf op een dodenlijst staan.