Volledig scherm
Met matige wind wordt het een rustige en allesbehalve koude jaarwisseling. © Shutterstock

Kruitdampen en zwakke wind zorgen voor mist tijdens jaarwisseling

Qua weer wordt het een rustige jaarwisseling, is de verwachting van Weerplaza. Of het overal droog zal blijven, met het oog op de vuurwerkliefhebbers, is nog wel de vraag. Een zwak windje uit zee voert vochtige lucht aan, waardoor er kans is op lage bewolking, mist en hier en daar een spatje motregen. 

Een hogedrukgebied dat tijdens oud-en-nieuw in de buurt van ons land ligt, houdt actieve storingen op afstand. In het zuiden waait daardoor een zwakke, en in het noorden een matige, westenwind. In dit soort weersituaties kan er van nature al mist ontstaan, maar bij het afschieten van vuurwerk komt veel fijnstof vrij waardoor het allemaal wat makkelijker gaat, schrijven de weervorsers.

Door de zwakke wind blijven de kruitdampen en andere vuurwerkdeeltjes hangen.  Waterdruppeltjes hechten zich massaal aan die deeltjes en dat ervaren wij als mist. Met name in het zuiden van het land kan het in de loop van oudjaarsdag op veel plaatsen sterk nevelig of mistig worden. In het noorden van het land is er wat meer wind, waardoor in die regio’s de kans op mist een stuk kleiner is.

Koud wordt het niet

Extreem dichte mist, zoals tijdens de jaarwisseling in 2008, verwacht Weerplaza niet. Toen stond er in Nederland totaal geen wind en was de lucht erg vochtig. Nu is er een beetje wind, waardoor kruitdampen en andere vuurwerkdeeltjes voor een deel worden weggeblazen richting Duitsland. De exacte ligging van het hogedrukgebied bepaalt echter hoe het er dit jaar precies uit zal zien.

Als het gebied, dat nu boven België en Noord-Frankrijk ligt, boven Nederland komt te liggen, neemt de windkracht verder af en blijft het overwegend droog. Wel is de kans op mist dan groter. Blijft het hogedrukgebied meer ten zuiden van ons land, dan neemt de kans op mist af, maar de kans op motregen juist toe. Koud zal het tijdens de jaarwisseling zeker niet zijn.

De weerkundigen verwachten dat de temperatuur op oudejaarsavond op de meeste plaatsen zo rond de 7 graden komt te liggen. Een ideale temperatuur om buiten de jaarwisseling te vieren en vuurwerk af te steken of ernaar te kijken. Bij het ontbreken van wind voelt het allesbehalve winters aan. Weerplaza scherpt de verwachting richting de jaarwisseling nog aan.

  1. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.