Kunnen ook de laatste coronarestricties allemaal overboord? ‘Nog geen gelopen race’
Als de carnaval- en wintersportgolf niet tot een toename van coronapatiënten leiden, staan de seinen op groen voor het loslaten van de laatste restricties. Eind deze week komt het OMT bijeen, daarna beslist het kabinet. ‘Alles in één keer loslaten is niet gezegd’.
Na weken van daling steeg het aantal infecties de afgelopen dagen weer, tot gemiddeld dagelijks ruim 53.000. De februariversoepelingen, carnaval en wintersport fungeren als vermoedelijke aanjagers, maar in de ziekenhuizen is de situatie stabiel, met in totaal 1368 opgenomen patiënten (van wie 157 op de ic).
Als dat de komende week zo blijft, staan alle seinen voor versoepelingen op groen, meldt een Haagse bron. ,,Maar het is geen gelopen race, het is niet gezegd dat alles in één keer losgelaten wordt.”
Zo zouden de mondkapjes in het ov en op stations wat langer verplicht kunnen blijven, om ouderen en kwetsbaren te beschermen tegen een infectie. ,,Daar zal nog over gesproken worden.” Morgen worden de meest betrokken ministers door OMT-voorzitter Jaap van Dissel bijgepraat over de actuele stand van zaken, de gevolgen van versoepelingen en de situatie in de ziekenhuizen.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij.
‘Oude normaal’
Sinds 25 februari geldt nog maar een beperkt aantal coronaregels en -adviezen: mondneusmaskers zijn verplicht in het openbaar vervoer en op stations, thuiswerken moet de helft van de tijd en een toegangstest is verplicht bij binnenevenementen van 500 bezoekers of meer, zoals concerten en grote feesten in nachthoreca.
Vrijdag komt het Outbreak Management Team (OMT) bijeen voor advies over de versoepelingen, de dinsdag daarna beslist het kabinet. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (D66) zal geen persconferentie houden om 19.00 uur 's avonds, aangezien het de avond voor de gemeenteraadsverkiezingen is. Vermoedelijk geeft hij die middag een korte toelichting aan de media.
Zo koerst Nederland af op een lente en zomer volgens het ‘oude normaal’, zonder coronatoegangsbewijs, afstandsplicht of mondkapjes. Maar betrokkenen wijzen erop dat de coronapandemie nog niet voorbij is.
Najaar
Op het Binnenhof en binnen het OMT wordt rekening gehouden met de opleving van het virus in het najaar, eventueel met de komst van een nieuwe variant. OMT-lid en viroloog Marion Koopmans benadrukt dat de pandemie in een ‘transitiefase’ zit. ,,Waarbij je nog niet weet wat het najaar zal brengen. Je zal dus met diverse scenario’s rekening moeten houden.”
Of komende week al besloten wordt tot het afschalen van corona als A-ziekte en eventuele aanpassingen van het (kostbare en tijdrovende) PCR-testbeleid is onduidelijk.
Het kabinet werkt nog aan een plan om de ‘pandemische paraatheid’ te vergroten, met flexibele ziekenhuiscapaciteit en een meer schokbestendige zorg. Eerder wijzigde Kuipers al de hoofddoelen van het coronabeleid: uitsluiting van risico’s is passé, uitgangspunt wordt het openhouden van de samenleving.
Ook komt de minister nog met een ‘tussenwet’ die de tijdelijke coronawet moet vervangen. De huidige wet biedt het kabinet de mogelijkheid allerlei draconische maatregelen te nemen, maar de politiek wil daarvan af nu de milde omikronvariant dominant is. Zulke heftige vrijheidsbeperkende maatregelen in ‘de gereedschapskist’ houden is dan niet verantwoord, redeneren partijen.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm. -
Iets minder nieuwe coronagevallen, aantal coronapatiënten in ziekenhuizen vrijwel gelijk
Het aantal geregistreerde coronabesmettingen is het afgelopen etmaal iets afgenomen. Er zijn 66.794 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er een paar honderd minder dan zaterdag, toen er na correctie 67.226 nieuwe besmettingen werden vastgesteld. Het aantal patiënten met het coronavirus in de Nederlandse ziekenhuizen is nauwelijks veranderd. -
PREMIUMinterview
Marion Bloem is mantelzorger voor haar man: ‘Geen standaard liefdesrelatie’
Openhartig is ze. Over mantelzorgstress: ‘Uiteindelijk zei ik: ik kan niet mee naar het ziekenhuis, neem maar een taxi.’ Over haar worsteling: ‘Ik durf het bijna niet hardop te zeggen, maar ik wilde gewoon weg uit het leven.’ Marion Bloem (69), 50 jaar schrijver, vertelt over diep gaan en doorgaan in ons weekendmagazine Mezza. -
Oud-voetballer Mendes da Silva blijft nog twee weken langer in de cel voor drugshandel
De 40-jarige oud-voetballer David Mendes da Silva moet ook de komende twee weken in de gevangenis doorbrengen. De rechter-commissaris in Rotterdam vindt de verdenking van drugshandel zwaar genoeg. -
Coronavirus leeft weer op, zoals voorspeld: ‘Oeteldonk’ absolute koploper
Het coronavirus leeft weer op, zoals al was voorspeld. Afgelopen etmaal zijn 68.345 mensen positief getest op het virus. Dat is het hoogste aantal sinds 12 februari, drie weken geleden. Vooral in het zuiden rijst het aantal besmettingen de pan uit.
-
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past. -
Onderzoek: Ruim helft lhbti+’ers wil Canal Parade aanpassen
De Canal Parade in Amsterdam moet worden aangepast. Dat vindt een meerderheid van de lhbti+-gemeenschap. De afsluiting van de jaarlijkse Pride-week moet minder commercieel, minder stigmatiserend en minder Amsterdams. -
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’